PODELI

U četvrtak, 26. aprila, u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu i Kineskoj četvrti u Novom Sadu biće održani prvi OPENS dan u ovoj godini, u mesecu studenata kroz nekoliko aktivnosti.

Dnevni deo programa odigravaće se na nekoliko lokacija u okviru Novosadskog univerziteta.

“Prvi deo programa, tokom dana, odigravaće se u kampusu. Studentima ćemo približiti kulturu, tako što pozorište izvodimo napolje. Predstava se igra na velikim konstrukcijama kombinujući moć čiste glume, pantomime, savremenog cirkusa i kabarea, a nakon čega sledi javni čas akrobatike”, navodi se u saopštenju.

JA UMEM DA GOVORIM  (Cirkus gradi poverenje) je performans nastao tokom višemesečnog rada mentora škole savremenog cirkusa Cirkoneo sa mladim polaznicima, na temu diskriminacije i različitosti. Performeri se izražavaju uz pomoć plesa, glasa, manipulacije objektima, akrobatike u vazduhu na svili i ringu, akrobacija na cyrwheel-u…

Perfomans je besplatan i počinje u 18 časova kod fontane ispred Doma Bajić.

Kulminacija događaja planirana je za Kinesku četvrt – budući youth creative polis, odnosno kreativnu četvrt grada u kojoj bi, rekonstrukcijom koja je već počela, prvo trebalo da zaživi Omladinski centar – prvi takav u našoj zemlji. Već sledeće godine to će biti prostor za sve mlade u Novom Sadu, prostor koji će nevladine organizacije za mlade moći slobodno da koriste i prostor koji će pored zabave, sadržati i kvalitetne projekte i radionice za mlade.

“Ideja je da u klubu Quarter, na prostoru Kineske četvrti, okupimo 12 preduzetnika po modelu žive biblioteke. Prostor ćemo podeliti u 3 dela, tako da bismo istovremeno imali tri odvojena “predavanja”. Serije predavanja ne bi trajale duže od pola sata. Zapravo je ideja da se sve odigrava kroz formu neformalnog razgovora, koji će predavači voditi uz pomoć moderatora, ali i u razgovoru sa publikom. Mislimo da je važno da svaki predavač predstavi kratko svoj brend, odnosno kompaniju i objasni kako je do tog Brenda i došlo. Nakon 4 serije serije sa po tri predavača, koje sveukupno neće trajati preko dva i po sata, ostavili bismo i slobodan prostor predavačima, ukoliko žele, da nastave da se neformalno druže sa posetiocima. Čitavo veče, naravno, završava se žurkom”, pojašnjavaju iz OPENS tima.

Moderatori tog dela su momci iz Državnog posla, a predstaviće se GIR, Mokrin house, Vega IT, Škrabac, Braća burazeri/Deckotzar, Crna ovca, Daško&Mlađa, Tegla’s, Njuz.net, Mudrolije sa twittera, Razbeerbriga, Pray eyewear.

Kako će svaka serija razgovora ići istovremeno sa tri bine, publika će na ulazu dobiti satnicu i silentdisco slušalice, tako da će u svakom momentu moći da bira koji razgovor sluša.

“Omladinska prestonica Evrope” (www.opens2019.rs) je titula koja se dodeljuje Evropskom gradu na period od godinu dana. U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvoj za mlade.

Ideja OPENS dana jeste da se što većem broju mladih ljudi približe sve mogućnosti koje se nude u gradu koji je Evropska omladinska prestonica i mladima koji u njemu žive.