PODELI

Film “Opklada veka” snimljen je 2015. godine. Svetsku premijeru je imao u decembru, a već se nalazi i na repertoarima domaćih bioskopa. Nominovan je za Zlatni globus u četiri kategorije.

Režiju potpisuje Adam McKay, a u glavnim ulogama su: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling i Brad Pitt.

Film je zasnovan na istinitoj priči i knjizi koju je napisao Michael Lewis i otkriva detalje o globalnom kolapsu ekonomije 2008. godine i prevarama zbog kojih je na kraju u zatvoru završio samo jedan čovek.

Hipotekarne obveznice, CDO, kreditni derivati, šortovanje i drugi ekonomski i bankarski termini, nama običnim smrtnicima teško razumljivi, akterima u ovoj priči predstavljaju svakodnevicu, a kako bi gledaoci mogli da razumeju o čemu oni zapravo govore, režiser je to rešio na zanimljiv način.

Tako se, recimo, u filmu pojavljuju Selena Gomez i Margot Robbie koje pojašnjavaju pojmove na konkretnim primerima. Jednu od epizodnih uloga ima Karen Gillan, šarmantna Irkinja, koju vole svi fanovi serije Doctor Who, kroz čije kratko pojavljivanje uspevamo da saznamo detalje o korupciji na najvišem mogućem nivou.

Šortovanje je prvi pokrenuo Michael Burry, kojeg igra Christian Bale, ekscentrični doktor ekonomije kojem niko nije verovao u ono što je predvideo osim još nekoliko autsajdera, vlasnika malih fondova i jednog bankara koji je namirisao novac. U igru šortovanja ušao je i Mark Baum (Steven Carell) sa svojom malom firmom koji dolazi do neverovatnih saznanja o uigranim prevarama bonitetnih kuća, kreditnih fondova i banaka ne libeći se da o tome javno priča i da postavlja direktna pitanja kako bi potkrepio svoje tvrdnje.

Film traje 230 minuta.

Ivana Jovanović