PODELI

Projekat “Tools for Social Development – Volume 2”, koji od 1. do 8. decembra 2017. organizuje nevladina organizacija Ljudima od ljudi, predstavlja nastavak projekta “Tools for Social Development 2015/2016” i ima za cilj da omladinskim radnicima pruži profesionalno usavršavanje i znanje na polju rada sa mladim osobama sa invaliditetom i pruži smernice kako da koriste pozorišne metodologije i tehnike savremenog plesa u radu. Projekat je podržan od strane Evropske Komisije, Erasmus+ programa za mlade.

Polovinu učesnika čine omladinski radnici koji jesu osobe sa invaliditetom i na taj način projekat direktno promoviše i čini vidljivijim mogućnosti mobilnosti ove ciljne grupe. Seminar će okupiti 28 osoba iz 10 različitih evropskih zemalja. Zemlje partneri na projektu su: Albanija, Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Portugal, Grčka, Crna Gora, Rumunija, Španija i Srbija.

Kao završnicu osmodnevnog seminara priprema se predstava koja će biti održana 6. decembra sa početkom od 17h u Vrnjačkom bioskopu u Vrnjačkoj Banji. Ulaz na predstavu je slobodan.

Pored predstave, rezultat projekta biće i elektronski priručnik koji će predstavljati alat za rad i uputstvo za sve one koji pozorišne i metodologije savremenog plesa žele da koriste u radu sa osobama sa invaliditetom. Elektronski priručnik od januara 2018. možete preuzeti na sajtu organizacije http://people2peopleserbia.org/.

“Smatramo da se diskriminacija osoba sa invaliditetom najčešće javlja zbog neznanja i nedostatka razumevanja, straha od različitosti kao i negativnih kulturološko religioznih pogleda na invaliditet od strane društva. Tome možemo dodati činjenicu da socijalna izolovanost, okruženje koje ne omogućava pristup osnovnim uslugama, siromaštvo, mogućnost obrazovanja i podrška pri zapošljavanju jesu krucijalni ciljevi radi poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom. S tim u vezi, prezentacija rada u vidu predstave okupiće zainteresovanu javnost i građane u Vrnjačkoj Banji i skrenuti pažnju na ovu osetljivu i marginalizovu grupu u našem društvu”, poručuju iz organizacije.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti organizacionom timu projekta Vesni Savić i Mileni Todorović, people2people.serbia@gmail.com.