PODELI

Na današnji dan pre osamnaest godina umro je Milan Mladenović, frontmen legendarne i neponovljive grupe EKV.

Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu.

Porodica se iz Zagreba preselila u Sarajevo da bi se 1970. godine doselili u Beograd. Iza sebe je ostavio pozamašan muzički dosije, postao je legenda koju mnogi pokušavaju da, grubo rečeno, kopiraju. Na sceni konstantno pojavljuju mladi bendovi koji žele da zvuče i rade kao EKV.

Prvi bend u kojem je bio zvao se Limunovo drvo i osnovao ga je sa Dragomirom Mihailovićem Gagijem s kojim je kasnije osnovao i bend Katarina II. Takođe je i jedan je od osnivača grupe Šarlo Akrobata.

U Katarinu II dolazi Margita Stefanović Magi 1982. godine. Nakon što je prestao da bude član grupe Katarrina II, Mihailović im uskraćuje pravo na korišćenje tog imena i nakon  toga grupa bira novo ime – Ekatarina Velika.

Iako je napoznatiji po radu u grupi EKV, Mladenović je bio učesnik i drugih muzičkih projekata kao producent, autor filmske muzike i jedan je od pokretača antiratnog projekta „Rimtutituki“ u kojem su učestvovali i bendovi Partibrejkers i Električni orgazam.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa na festivalu u Budvi, prebačen je u bolnicu gde mu je ustanovljen tumor na pankreasu. Bolest je brzo napredovala i posle nepunih tri meseca Milan je preminuo u Beogradu 05. novembra.

Povodom godišnjice njegove smrti za danas je najavljeno niz dešavanja u mnogim gradovima Srbije kao omaž čoveku koji nikad neće biti zaboravljen.

Milan Mladenović je nedavno u Zagrebu dobio svoju ulicu.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.