PODELI

Spomen ploča muzičaru i multimedijalnom umetniku Milanu Delčiću Delči biće svečano otkrivena u subotu 14. septembra u 17:00 na kući u kojoj je živeo i stvarao u ulici Mile Jevtović 20 na Čukarici.

Otkrivanju će prisustvovati članovi Delčine porodice, predstavnici opštine Čukarica, koja postavlja spomen ploču, nekadašnji članovi grupe U škripcu, kao i brojni prijatelji, kolege, poznanici, novinari… “Pozivamo sve Delčine poštovaoce i prijatelje da nam se pridruže i zajednički uveličamo ovaj značajan događaj”.

Milan Delčić Delča (1960-2011) bio je multimedijalni umetnik – dramaturg, pisac, performer, pevač grupe U škripcu – koji je svojim stvaralaštvom, ali i izuzetno pozitivnim životnim stavom, bio otelotvorenje dobrog duha Čukarice i Beograda.

Postavljanjem spomen ploče biće označen i početak prvog takmičarskog festivala perspektivnih pop i rok izvođača “Dan D”, koji je posvećen uspomeni na Delču, a njegov program će se 14. septembra odvijati uz slobodan ulaz za publiku od 18:00 do 22:00 na pozornici na otvorenom na platou “Šoljica” na Banovom Brdu (Ščerbinova ulica nadomak Požeške).

Od osam prijavljenih bendova tri najbolja po odluci stručnog žirija očekuju vredne nagrade. Voditelj programa biće Dejan Cukić, a u revijalnom delu nastupa bend The Dibidus.

O Delči

Milan Delčić Delča je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova domaćeg rokenrola što je posvedočeno, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su “Siđi do reke”, “Beograd spava”, “Nove godine”, “Koliko imaš godina”, “Ako ti kažem”… Sa U škripcu snimio je albume “Godine ljubavi” (1982), “O je!” (1983), mini album “Nove godine” (1983), “Budimo zajedno” (1984) i “Izgleda da mi smo sami” (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume “Delča i sklekovi” (1994), “S’ jezikom u usta” (1994) i “Krenuo sam davno, ne sećam se gde” (2003). Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2006. godine održao poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. U decembru 2008. godine 18 pesama sa tog koncerta pojavilo se na CD albumu “Jubilarnih 20 i nešto godina”, pod imenom “Delča a i U škripcu“.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serije Televizije Beograd “U ime zakona” (1991) i koscenarista televizijskog filma “Ne skreći sa staze” (2003). Pojavljivao se u filmovima “Slatko od snova” (1994) i “Crveni kamion sive boje”, kao i u seriji “Otvorena vrata” (1994-1995). Autor je pozorišnih komada “Hari ne putuje vozom”, “Kraljevo blago” i “Radmilo gnusni i Radmila pogana” i TV emisije “Dr. Maksimilijan Mrmor”. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Poslednja Delčina pesma “Dobro je” objavljena je posthumno na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. godine.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.