PODELI

Muzičko dešavanje koje pomera kulturne granice

Svečano otvaranje šesnaestog Novosadskog džez festivala održano je juče (13. Novembar) u Srpskom narodnom pozorištu pred mnogobrojnom publikom koja je sa velikim nestrpljenjem očekivala ovaj muzički događaj, jer je on prava poslastica za istinske ljubitelje ove vrste muzike.

Sjajan šlagvort za početak šesnaestog Novosadskog džez festivala, bila je izložba fotografa Aleksandra Plačkova „Novosadski džez festival, prvih petnaest godina“ koja je otvorena u holu Srpskog narodnog pozorišta neposredno pred početak ovog važnog muzičkog događaja. Pre otvaranja izložbe publiku je nastupom „zagrejao“ perkusionista Uroš Šećerov, nakon koga se prisutnima obratila urednica i izvršni producent Festivala Vesna Kaćanski.

Pred početak glavnog programa okupljene je pozdravio direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj koji im je poželeo dobro raspoloženje u noći dobre muzike, dodavši da je Novi Sad, za vreme trajanja Festivala, svojevrstna prestonica džeza. On je rekao i da se raduje mnogobrojnim gostima iz raznih zemalja, i da se nada da će Novi Sad u budućnosti imati još više ovakvih dešavanja.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović istakao je da je velika čast to što je Novi Sad šesnaesti put domaćin Festivala koji pomera kulturne granice.

“Malo gradova može da se pohvali ovakvim muzičkim događajem koji doprinosi kulturnoj i turističkoj promociji našeg grada. Ovo je, ujedno prilika za dodatnu afirmaciju novosadskih džez muzičara, ali i prilika da svi prisutni uživaju u muziciranju svetskih imena džeza” – rekao je Vučenović.

Kompozitor Jovan Adamov dodao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je deo velike porodice zaljubljenika u umetnost, napomenuvši da je Festival veliki događaj za Novi Sad, i značajno mesto za susret muzičkih velikana , kao i onih koji će to tek postati.

Na velikoj sceni SNP prvi su nastupili pevačica Veronike Harčae i gitarista Balint Đemant, nakon kojih je pred publiku izašao novosadski sastav „Majamisti trio“ uz podršku prijatelja. Kao šlag na torti, na posletku, nastupile su žive legende džeza, pijanista Keni Baron i kontrabasista Dejv Holand, koji su novosadskoj publici podarili nastup koji će dugo pamtiti.

Po završetku glavnog programa u klubu Srpskog narodnog pozorišta održan je i džem sešn, koji je redovni deo svakog festivalskog dana.
Drugog festivalskog dana na festivalskoj svceni prvi će nastupiti austrijski MARIO ROM’S TRIO – INTERZONE, nakon njih PETER BEETS TRIO, a veče će završiti legendarna grupa MAT BIANCO. I večeras program počinje u 20 časova.