PODELI

Kolja i Grobovlasnici u subotu uveče još pre prvog odsviranog tona pozdravljeni su stojećim ovacijama beogradske publike u punom Domu sindikata!

Uzbudljiv i gotovo neverovatan početni prizor zvanično prvog koncerta u karijeri pevača, gitariste i autora Nikole Pejakovića-Kolje i njegovog benda Grobovlasnici.

Da će publika sa oduševljenjem propratiti ceo koncert bilo je jasno čim su se svetla ugasila. Nastup je protekao u potpuno euforičnoj atmosferi, a egzaltirana publika je dobar deo dvočasovne svirke ispratila na nogama. Umeli su prisutni da prepoznaju i osete jedinstvenost Koljine muzičke pojave, kao i majstorstva gitariste Voje Aralice, bubnjara Dekija Momčilovića, klavijaturiste Ivana Aleksijevića-Pančevca, basiste Nikole Usanovića i Dade Gajića, koji je svirao akustičnu gitaru.

Sve je počelo uz „My Pussy Belongs To Daddy“ temu iz davne 1957. kao intro, a retro atmosferu su podcrtavale lampe koje su osvetljavale scenu. Kolja i Grobovlasnici su, od pesama koje se nalaze na Pejakovićeva tri albuma, za početak zasvirali crnohumornu temu sa prvog – „Da li da venem ili zrim“. Nije Nikola širio mnogo priču, ali jeste svoje dobro raspoloženje i vidljivo zadovoljstvo prizorom pune sale. Uz „Mladoženju“ se prihvatio i usne harmonike, a onda nas je odveo u „Maršala Birjuzova 8“. Ubrzo je na red došla i opštepoznata „Udade se ti za konja“.

„Samo da ne riknem do kraja“, ponesen emocijama je izustio Kolja i sa kolegama nastavio putem koji je, ispostavilo se, njegovim najvećim obožavaocima itekako dobro poznat – „Moram biti jak“, „I kad umrem“… Specijalan pozdrav dobili su Banjaluka, Bratunac i Trebinje, a ka srećnim fanovima u publici poletela su i dva diska sa Nikolinim potpisom.

„B.J. Blues“ je publika, praktično, sama počela, a nedugo zatim posebno upečatljivo je bilo izvođenje čuvenog hita „Rajko“, uz prigušeno svetlo. Ubrzo je, međutim, sve ponovo razdrmao „Disco smrad“, a u takvoj atmosferi najveći fanovi su uspeli čak i na binu nakratko da se popnu.

„Večeras smo ispunili san, uz vašu pomoć“, iz srca je rekao Pejaković koji je, za kraj, sa Grobovlasnicima ispunio želju onih što su dugo skandirali „Užički heroin“. Pošto su se, uz outro „Ciao bambina“ svetla upalila, bilo je jasno da će nastup proteći, baš kao što je najavljivano, bez bisa.

Kolja i Grobovlasnici nesvakidašnje emotivno i upečatljivo debitovali su uživo na pozornici. Sada, kad je „led probijen“ na takav način, realno je očekivati nove koncertne uspehe.

Kolja i Grobovlasnici 1

Foto: Dunja Dopsaj