PODELI

Šta očekivati od benda koji slavi 40 godina postojanja? Imajući u vidu da nisam fan Bauhausa, ali imam veliko poštovanje prema bendu koji je institucija (nije malo 40 godina) i začetnik goth rock-a, očekivao sam i sve i ništa.

Imali smo prilike da gledamo u Srbiji i legende koje su nas razočarale i legende koje su nas oduševile, te sam vođen tim iskustvom zakucao svoja očekivanja negde na sredinu, a Peter je 9.11. u Beogradu pravio savršene Fibonačijeve sekvence oko te centralne tačke.

Prvenstveno, par reči o organizaciji. Koncert je bio planiran za beogradski Dom omladine, ali se ispostavilo da je potražnja za ulaznicama bila prevelika (ulaznice su bile rasprodate za nedelju dana), te je nastup premešten u Hangar. Na društvenim mrežama se povela ozbiljna debata oko toga zašto baš u Hangar, prostor koji se nalazi u Luci Beograd i koji, po mišljenju mnogih, nije adekvatan za ovakav tip manifestacija. Ok, videćemo kad stignemo, a trebalo nam je podosta da stignemo…u prostor koji je zapravo hangar i na kojem se, osim gomile ljudi ispred ulaza, apsolutno ne bi primetilo da postoji ikakvo dešavanje. Nigde plakata, nigde bilborda… Druga važna stvar je bio nedostatak satnice na eventu.

Kao predgrupa Peter-u, nastupio je domaći bend Gift, o kojima zbog ozbiljnog faula pevača, ovde neće biti reči.

Nešto posle 22h, na scenu izlazi David J, originalni basista Bauhausa, uz veliko oduševljenje publike. Nakon njega, atmosferu do usijanja dovodi i sam Peter Murphy, započinjući rođendanski koncert hitovima „Double dare“ i „In the flat field“ s prvog albuma, koji je bend u toku nastupa izveo u celosti.

Ređali su se hitovi „Nerves“, „Stygmata Martyr“ i „Smal talk stinks“, a Hangar je ekspodirao pri izvođenju najvećih hitova „Bela Lugosi’s dead“, „She’s in parties“ (izvedene jedna za drugom) i „The passion of lovers“. Scenski je bend izgledao sjajno, dok je zvuk bio iznenađujuće dobar, ako se uzme u obzir to da prostor ima limeni krov. Što se tiče publike, mogla bi se uporediti sa Politikinim zabavnikom, od 7 do 77 (da ponovim, nije malo 40 godina benda) i svi su sa uživanjem ispratili bend, pri tom ih vrativši dva puta na bis. Omladinci su se od publike oprostili obradom hita legendarnog David-a Bowie-a „Ziggy Stardust“.

 

Nakon svega pomenutog, od premeštanja lokacije, do nedostatka satnice, ispostavilo se da je gotovo besprekoran nastup goth rock velikana ono što je anuliralo bilo kakve probleme i odgovorilo na sve žalbe i negodovanja pred koncert…nakon svega pomenutog, to i jeste najvažnije.

Stefan Nedeljković

Foto: Nena Plivelić

GALERIJU FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE OVDE