PODELI

Dana 11. aprila 2017. u Novom Sadu Ingmar Piano Duo, Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić, udahnuo je dušu najnovijoj manifestaciji na festivalskoj mapi Novog Sada-Piano City festivalu. Omiljeni klavirski duo novosadske publike priredio je ovom prilikom  pravi kamerni (kućni) koncert za predstavnike medija, kao najavu za ovaj veliki pijanistički festival koji će se po prvi put održati u septembru. Koncert je bio poseban, nezaboravan doživljaj za sve prisutne i nešto potpuno drugačije od konvencionalnih koncerata. Na ovaj način Novi Sad je odvažno ušetao u svet Piano City festivala u nameri da kao buduća prestonica kulture, stane rame uz rame sa evropskim kulturnim prestonicama kao što su Berlin, Milano i Napulj gradovima u kojima već godinama inspiriše hiljade ljudi.

PIANO CITY festival održaće se u Novom Saduod 8. do 10. septembra 2017.

Koncept festivala, koji je osmislio nemački pjanista Andreas Kern, a iza kojeg na našem tlu stoji udruženje Mistyland iz Novog Sada i pijanisti i profesori Maja Alvanović i Kosta Jevtić, podrazumeva klavir za svakoga, na trgovima, u bolnicama, u domovima gradjana u koncertnim dvoranama, koncerte domaćih i inostranih profesionalnih pijanista, ali i amatera i entuzijasta. Imajuci u vidu da samo mali broj umetnika na dirkama ima priliku da nastupa , ovaj festival daje šansu svim pijanistima da izadju iz svoja četiri zida i podele radost muziciranja sa građanima Novog Sada.

Celodnevni maratoni klasične, džez, savremene umetničke i popularne muzike, obuhvatiće do 100 koncerata za jedan vikend.

Specifičnost festivala PIANO CITY je namera da se ožive „kućni koncerti“ i tradicija okupljanja po salonima oko pijaniste i klavira, sa ciljem da se pojača komunikacija između pijaniste i njegove publike i da koncerti u domovima ljudi postanu ponovo mesta umetničkih okupljanja.

Svakome se pruža prilika da otvori vrata svog doma za svoje komšije i prijatelje i priredi intimni koncert u svojoj dnevnoj sobi, za svojim klavirom, a oni koji u svom domu imaju instrument mogu ugostiti koncert nekog od pijanista u svom stanu.

Na festivalu će nastupiti i inostrani umetnici Andreas Kern (Berlin), Dario Candela (Napulj) Zlata Čočieva (Moskva/Salcburg) virtuozna ruska pijanistkinja mlađe generacije, čiji solistički koncert je planiran za zatvaranje festivala 10. septembra u Sinagogi.

Prijavljivanje za Piano City Novi Sad traje do 31. maja i otvoreno je za domaće i inostrane pijaniste svih uzrasta, različitih žanrova i različitih nivoa izvođaštva.

Kandidati se prijavljuju isključivo na zvaničnom sajtu festivala www.pianocitynovisad.com slanjem linka za svoj dvominutni video snimak na youtube kanalu.