PODELI

Deveti Međunarodni novosadski književni festival počeo je juče u Novom Sadu i trajaće do 29. avgusta. Festival organizuje Društvo književnika Vojvodine.

Na festivalu će učestvovati oko sto pisaca, prevodilaca, muzičara i glumaca, a poseban ton će dati preko dvadeset pesnika iz inostranstva, od Meksika, Engleske, Francuske, Nemačke, Kolumbije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske do Danske itd.

U toku trajanja festivala biće uručene tri nagrade: Međunarodna nagrada za književnost „Novi Sad“, „Brankova nagrada“ i  Nagrada za najboljeg slemera Srbije.

Pored simpozijuma o avangardi u u sredu,  u utorak će biti, u svečanoj sali SANU u Novom Sadu, predstavljena Antologija meksičke poezije u izdanju DKV, uz prisustvo četiri meksička autora: Antonia Deltora, Hose Anhel Lejve, Hulijete Gamboa i  Pabla Molineta Agilara. Poeziju će na  srpskom čitati glumac Pozorišta mladih Emil Kurcinak. Program savremene meksičke poezije je organizovan uz pomoć meksičkog Saveta za kulturu i umetnost Conculta.

Mesta čitanja poezije i razgovora na Festivalu biće na Tr­gu mla­de­na­ca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečana sala Sanu u Novom Sadu, Ka­fe Bi­stro, Klub Absolut, balkoni u Zmaj Jovinoj, Restoran Marina, Ma­gi­stra­t u Srem­skim Kar­lov­ci­ma,  prostori u Somboru, Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, Žablju  i Beogradu.

Biće održano preko dvadeset programa uz tradicionalnu podršku novosadske publike.

Više o radu Društva književnika Vojvodine i o obrazloženjima dodeljenih nagrada možete pročitati na sajtu DKV, a najave programa možete pratiti i na facebook stranici.