PODELI
Foto: Srđan Doroski

Španski virtuoz na usnoj harmonici Antonio Serano u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog iz Hrvatske, otvoriće ovogodišnje Novosadsko muzičko leto. Koncert je simbolično zakazan za 21. jun, čime će se, osim početka festivala, obeležiti i Svetski dan muzike. Manifestacija će trajati do 3. jula, kada Novosađane i ljubitelje muzike očekuje ukupno šest koncerata klasičnog, etno, džez i pop žanra. Veći deo programa odvijaće se u dvorištu OTP banke na Trgu slobode 5, dok je jedan od nastupa zakazan u Sinagogi.

Novosadsko muzičko leto kultna je muzička manifestacija i jedan od simbola kulturne scene Novog Sada. Ove godine, pored brojnih domaćih izvođača, događaj je okupio i neka od najeminentnijih imena španske, ruske, hrvatske i bosansko-hercegovačke muzičke scene. Na konferenciji povodom predstavljanja programa, Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu posebno je istakao značaj ovakvih događaja za društvenu scenu Novog Sada.

„Reč je o tradicionalnoj manifestaciji muzičkog stvaralaštva koju Muzička omladina Novog Sada organizuje od 1986. godine. Program i ove godine ima internacionalni karakter i predstavlja sinergiju najpoznatijih zvukova Evrope. Organizatori se uvek potrude da osmisle bogat program na autentičnim novosadskim lokacijama, kao što je to ove godine slučaj sa dvorištem OTP banke“, rekao je Rožić.

Jedan od najistaknutijih svetskih muzičara na usnoj harmonici, Antonio Serano, izveo je kraću numeru, a o tome kako duže od 30 godina svakog jula Novi Sad postaje svojevrsna balkanska prestonica muzike osvrnuo se i Milan Radulović, sekretar Muzičke omladine Novog Sada i jedan od organizatora.

„Od prvog novosadskog muzičkog leta, pa sve do danas, trudimo se da publici pored kvaliteta, ponudimo i program koji je raznovrstan. Tako i ove godine, osim koncerata klasičnih umetnika, imamo i nastup Amire Medunjanin, ali ćemo probati da podsetimo Novosađane i kako su nekada izgledale igranke. Nastupom najpopularnijeg ABBA tribute benda koji će upravo ovde nastupiti, pokušaćemo da ih vratimo u to vreme sredine osamdesetih godina. Želim da se i ovom prilikom zahvalim našim partnerima što nas podržavaju i koji su nam ustupili ovaj prostor.“

Tanja Bošković, direktorka regiona Vojvodina u OTP banci Srbija, istakla je da ova banka u kontinuitetu pruža podršku kulturi.

„Ponosni smo što će se manifestacija održati baš u našem dvorištu, jer to je jedan od čuvenih novosadskih prostora za koji se vezuju brojni značajni umetnički momenti. Ovo je, takođe samo jedan u nizu projekata kojima OTP banka nastoji da doprinese unapređenju društvenog ambijenta u kom posluje. Sigurna sam da će svi koji ove godine dođu na Novosadsko muzičko leto istinski uživati.“

Umetnici Antonio Serano iz Španije i Alan Bjelinski iz susedne Hrvatske, izrazili su veliko zadovoljstvo što su gosti Novog Sada i podelili sa prisutnima svoje utiske i značaj klasične muzike u današnje vreme.

„Veoma se radujem što sam u Novom Sadu i što je baš meni pripala čast da otvorim ovogodišnji festival. Pozivam sve da dođu i poslušaju velika dela klasične i tradicionalne španske muzike koja ću izvesti u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra i dirigenta Beljinskog. Ova vrhunska muzička dela predstavljaju neke od najkompleksnijih i najzahtevnijih kompozicija koje izvodim“, rekao je Serano.

Pored pomenutog koncerta, još dva programa Vojvođanskog simfonijskog orkestra su na repertoaru Novosadskog muzičkog leta. Jedan je koncert za najmlađu publiku – Karneval životinja, Kamija Sen-Sansa, dok je drugi koncert najpopularnije bosansko-hercegovačke interpretatorke sevdalinki – Amire Medunjanin. U Sinangogi će nastupiti Marina Khudykh, pijanistkinja iz Rusije, dok je velika “Dancing Queen” igranka najpopularnijeg tribute benda švedskog pop-sastava ABBA predviđena u dvorištu OTP banke. Na istoj lokaciji biće organizovana i prava “poslastica” za ljubitelje filmske muzike – koncert “Velika filmska avantura” u izvođenju Novosadskog big benda.

Kompletan program možete naći na sledećem linku: PROGRAM NOVOSADSKO MUZIČKO LETO