PODELI

Sedmi FMFS ima tri takmičarska programa: dugometražni, kratkometražni program hrvatskih filmova „Ješke“, kao i međunarodnu konkurenciju kratkog filma. Četvrtu godinu zaredom, u sklopu „Movie in Groovie“ program,a prikazivaće se muzički dokumentarci čije prikazivanje počinje danas.

Ovogodišnji „Movie in Groovie“ program donosi presek regionalne produkcije u ovom žanru. Sve projekcije iz ovog programa počinju u 18h, u Kinoteci Zlatna Vrata u Splitu,  a ulaz je besplatan.

Ovogodišnji „Movie in Groovie“ program, koji je odabrala selektorka Sandra Rančić, donosi presek regionalne produkcije u ovom žanru.

Moramo naglasiti istinitost ranijih prognoza i reći da ovogodišnji uvodnik o programu muzičkih dokumentaraca opet ima oskarovski prefiks. Dakle, i ove godine je najglamurozniji trofej na planeti, u svetu kinematografije – Oskar, odneo je muzički  dokumentarac „20 Feet from Stardom“. Reklo bi se više nema dileme oko toga da živimo u vremenu u kom muzički filmovi mogu ostvariti veliki uticaj.

Projekcijom turskog filma Rock The Trumpet, 71′, r. Sali Sallini,  otvara se ovogodišnji program Movie in Groovie.

Dokumentarac o festivalu trube u Guči, Rock The Trumpet snimljen je prošle godine i projekcija na FMFS-u će biti jedno od prvih prikazivanja ovog filma. Reditelj je ujedno i producent filma. Ovo je, kako sam kaže „film o onoj Guči koju on voli, film o njegovoj Guči“.

Sledeći dan programa rezervisan  je za dva filma: Oči u magli, 30’ (Hrvatska)  r.Jadranko Pongrac,  i Aнплагд / Unplugged, 51’(Srbija / Finska)r. Mladen Kovačević.

Film o Zdenku Franjiću, legendarnom osnivaču nezavisne diskografske kuće „Slušaj Najglasnije!“ zove se “Oči u magli”, i napravljen je 2005. Zašto se o njemu nije više pisalo, zašto ga neki odnas tek sad gledaju prvi put? Očigledno je da se sudbina ovog filma poistovetila sa životnom misijom njegovog glavnog aktera i njegovih saradnika. U kontekstu retrospektive, ovaj film je svakako jedan od najvažnijih od početka stvaranja žanra. U kontekstu večnosti, ovaj film je baš kao i njegov junak uviek svež i uviek svoj.

Unplugged je veoma interesantna, egzistencijalistička alegorija o duvanju  u lišće koja leluja između najprimitivnijeg instrumenta i najuniverzalnijeg eskapizma kroz muziku. Veoma uverljiva naracija, slikana izuzetnom kamerom (sticajem okolnosti i u filmu Ljuljaška je kamera u rukama istog snimatelja – direktora fotografije) uokvirena jednim nepoznatim, neobičnim zvukom.

Slede dva ženska rediteljska rukopisa. Jedan hrvatski, film Kako smo ušli u Europu – Slučaj SEXa, 70’ (Hrvatska), r. Ines Pletikos, a drugi dolazi iz Srbije- reč je o filmu Ljuljaška, r. Tamara Drakulić.

Pobednički film prošlogodišnjeg DORF- a “Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA”, rekonstruiše  životne priče članova kultne zagrebačke darknoise grupe SexA, koji u društvenim turbulencijama u postpolitičkom vremenu izazvanom padom Berlinskog zida i ratom u bivšoj državi gube okvir u kom su se formirali i prema kom su se umetnički odnosili. Njihova introspekcija o sopstvenom  (ne)snalaženju u novim uslovima daje neprocenjiv uvid o mogućnosti očuvanja svog integriteta u poziciji večitih autsajdera.

Ljuljaška” (77’ Srbija) je veoma maštovit, idejno vrlo šarmantan film sa izuzetnom fotografijom i zanimljivim animacijama. Sniman gotovo bez sredstava, film je ozbiljan autorski projekt. Ana i Tamara u svojoj radio emisiji lažu da su u Americi u potrazi za svojim omiljenim muzičarom  Džekom Oblivianom. U jednom trenutku, stvarno stižu do New Yorka odakle, sledeći trag turneje, dospevaju do bluzerskog srca Memphisa, pašnjaka Teksasa, kanjona Arizone, šarenila Las Vegasa, pokušavajući da uhvate svoj san…

Poslednji film u ovogodišnjem MIG programu je duhoviti i precizni „Priletni parazit” (Parazit u godinama), 82’, ( Slovenija) r. Janez Burger. Dokumentarac o liku i delu Marka Brecelja, koga šira javnost još uvek poznaje kao frontmena rock grupe Buldožer koju je napustio pre više od  trideset godina. Danas, on je autor serije društveno angažovanih performansa i akcija nazvanih „Meki terorizam“ kojima skreće pažnju javnosti na nepravde i anomalije sistema u odnosu prema čoveku što naravno, crkvene velikodostojnike i političare dovodi do nervnog sloma.