PODELI

Rok bend Zid Mortal nastavlja medijsku promociju svog trećeg albuma „Monopol i riziko“ objavljenog za izdavačku kuću „Take it or leave it“. Nakon spotova „Pet minuta sam“ i „Ovo je moj grad“ na redu je treći video singl snimljen za temu „Volja“.

Volja je fenomen u kom se sukobljavaju motivi, zbog kog se odlučuje o izboru cilja i na osnovu kog se donosi odluka. Bez izvršenja donete odluke nema ispoljavanja volje, i u tom slučaju govori se samo o postojanju želje.

Volja je potrebna za sve, da se napiše pesma, da se bude najbolji matematičar, sportista, da se čuva priroda, da se voli, da se živi. Ovo je pesma koja govori o čoveku koji gubi volju za životom svestan da samo kraj postoji i da smo svi mi žrtve vremena, jer vremenom vremena nema. Refren pesme kaže: „Božija volja božijom rukom a moja ruka mojom voljom…“

Tekst pesme je posvećen Kevinu Karteru, dobitniku Pulicerove nagrade za fotografiju deteta koje puzi ka izbegličkom kampu u Africi a pored njega sedi lešinar. Par meseci nakon dobijanja nagrade Kevin je svojom voljom izvršio samoubistvo jer nije mogao da podnese osećaj nemoći – rekao nam je Goran Šobić Sirano, autor pesme.

Spot je posvećen onim mladim ljudima koji stasavaju sa željom da poštuju vrednosti i gnušaju se primitivizma iako im vreme nameće nove kulturne i društvene norme. Poimanjem volje kao volje za životom šaljemo poruku da treba imati želje, verovati u njih, i imati snagu volje da se ostvare, poručuje nam Zid Mortal svojim novim video radom.

„Volju“ je osmislio Goran Šobić Sirano, a za snimanje, montažu i kolor korekciju je bio zadužen Marko D. Mandić (Re-main).

U pesmi gostuje Vidoja Božinović Džindžer na solo gitari. Snimana je u studiju „Devotion“, snimatelj je bio Marko Živanović, a miks i mastering su delo Dragana Petronića.