PODELI

Porto Morto je bend iz Zagreba koji je aktivan od 2011. godine i oformio se unutar JeboTon kolektiva. U periodu između 2011. i 2016. bend aktivno svira na festivalima i u klubovima po Hrvatskoj i regionu. Tokom tog perioda bend radi na pesmama koje su krajem 2016. izašle na istoimenom debi albumu produciranom u Kramasonik studiju u saradnji s Hrvojem Nikšićem.

Specifičnim audio-vizuelnim izrazom odbijaju žanrovske podele, a publika ih dočekuje kao pozitivno osveženje na sceni.

U 2017. sviraju brojne koncerte i festivale, rasprodaju KSET i pune Veliki pogon Tvornice Kulture povodom promocije albuma vrlo dobro prihvaćenog od strane publike i kritike. “Ovaj album velik je u svjetskim okvirima, jer nudi nov i svjež pristup glazbi neopterećen standardnim zakonitostima popularne glazbe. Oni koriste elektroniku ravnopravno s brass sekcijom, bas linije pozivaju na ples, a gitara i klavirske dionice prate tekstove i liriku koja je svijet za sebe…Bez sumnje jedan od najboljih ovogodišnjih albuma objavljenih u Hrvatskoj”, napisao je Dubravko Jagatić, nacional.hr

Album prvenac proglašen je drugim najboljim domaćim albumom u 2017. godini od strane Ilka Čulića iz 24sata express:

“U alternativnom sektoru ponajbolji album ima zagrebački art rock sastav Porto Morto, čiji se istoimeni prvijenac nametnuo kao najugodnije domaće glazbeno iznenađenje u protekloj sezoni…Porto Morto donio je potrebno osvježenje na zagrebačke pozornice.”

Tokom 2018. godine svirali su na mnogim festivalima u Hrvatskoj poput Zagreb Beer Fest, SuperUho Festival, Tam Tam Music Festival, Velvet festival i drugima. Bend krajem 2018. godine izbacuje singl “Kuća” i tom pesmom su najavili drugi album “Portofon” koji je izašao 27.3.2019.

“U protekle dvije godine puno smo radili i isprobavali u kojem smjeru nam je zanimljivo pristupiti sljedećoj cjelini, a kroz zadnjih par mjeseci desetak pjesama se iskristaliziralo kao sljedeći korak. “Kuća” je prva isplivala.” kaže Roko Crnić.

Članovi benda su Roko Crnić (glas, bas gitara), Hrvoje Klemenčić (klavijature, glas), Matija Brajković (gitara), Matej Perić (bubnjevi), Marijan Uroić (udaraljke), Antun Aleksa (trombon, glas), Juraj Borić (truba, glas) i Marin Živković (saksofon).