PODELI

Šta se dešava između prvog decembra do sledećeg prvog decembra? Obično se tog datuma mediji sete Svetskog dana borbe protiv Side i bruje o prevenciji, diskriminacji, statistici. Sa druge strane, postoje ljudi koji toj temi pristupaju ozbiljno i predano rade tokom cele godine i kojima je prvi decembar samo jedan od načina da se čuju još glasnije. Kako se čuju još glasnije? Udruženje Prevent već sedam godina organizuje Pozitivan koncert u saradnji sa Udruženjem Remiks i poslednje dve godine u saradnji sa Shamrock barom.

Odličan način da se mladi okupe na jednom mestu i da im se jedna važna tema približi kroz neformalno druženje. Pored dobre muzike, tome je doprinela i Preventova “kondom policija” koja svake godine prisutnima deli informativni materijal.
Prošle godine smo imlali priliku da u Shamrocku slušamo makedonski elektro-pop sastav Ki, kao i lokalne pankere Neprijatelj prelazi zeku dok je ove godine Pozitivan koncert otpočeo u potpuno drugačijim tonovima.

Veče su otvorili Šinobusi i to u akustičnoj varijanti u kojoj su nastupili tek drugi put u svojoj dugoj istoriji, što je dalo još veći značaj ovom danu. Milan, Nenad, Đole, Pepa i Gile napravili su jednu toplu i prijateljsku atmosferu u kojoj su svi vidno uživali. I oni koji već uveliko znaju pesme Šinobusa i oni koji su ih prvi put čuli. Svirali su, između ostalih pesama, “Mirnu Bačku”, “Vazduh”, “Boka”, “Svitac”, “Bluz novog dana”, a pesme “Preko polja, pa u brda” i “Super bejbe” izazvale su nabolju đusku. Shamrock bar je bio pun, atmosfera je bila fantastična. Pomenućemo samo da je bilo i gostiju iz regiona koji su došli zbog Šinobusa.


Nakon kratke pauze, publici su se predstavili Čupavci.

Iako postoje 13 godina, Čupavci još uvek spadaju u grupu mladih bendova. Ova petorka iz Siriga nakon akustičnog nastupa Šinobusa svojim snažnim gitarama i mašinom zvanom Biljana za bubnjem ovo veče dodatno su obojili i pank zvukom. Pored autorskih pesama, kojima su publiku koja do ove večeri nije bila upoznata sa njihovim radom, potpuno kupili, na repertoaru našli su se i neki od velikih hitova još većih bendova regiona kao što su: KUD Idijoti, Goblini i Hladno pivo.

Ako je neko i sumnjao da kombinacija Šinobusa i Čupavaca može biti dobitna, ove prve večeri u decembru dokazano je da su upravo njihove različitosti učinili da mnogobrojna publika i više nego zadovoljna ode put svojih domova.

Decembar je i mesec praznika, darivanja, ujedno i vreme ljubavi i pažnje. Zaboravite bar na kratko diskriminaciju bilo koje vrste i posvetite se ljudima iz svog okruženja. Članovi Preventa su i te kako svesni toga te ovaj koncert ima i humanu stranu te će, kao i svake godine,  biti obezbeđeni novogodišnji paketići za decu koja žive sa HIV-om.

Mina Erić/Andrea Magazin

Foto Šinobusi: Miloš Spasić

Foto Čupavci: Maja Tomas