PODELI

Novosadsko Udruženje Prevent ove godine obeležava 1. decembar, Svetski dan borbe protiv Side, humanitarnom akcijom i kampanjom na društvenim mrežama.

Poruke kojima Prevent već 16 godina podiže svest o važnosti prevenciji HIV-a i bori se protiv diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, javnosti sada šalju poznate ličnosti: Ida Prester, Prljavi inspektor Blaža, Branko Golubović Golub (Goblini), Marko Vidojković, Atheist Rap i drugi, a emituju se putem Fejsbuka i Instagrama i već su doprle do velikog broja ljudi. U kampanji učestvuju i muzičari koji su nastupali na Pozitivnom koncertu prethodnih godina: Sopot iz Banja Luke i Iskaz iz Pančeva, a njima se pridružuju i Nemesis, ženski metal bend iz Beograda, Jovana Coka Stanković, voditeljka Rock radija i Enes Ahmedov, voditelj TDI radija.

Ove godine nismo u mogućnosti da organizujemo Pozitivan koncert kao prethodnih osam godina. Kampanja u koju su se uključile javne ličnosti je svakako vrlo značajna i već je obuhvatila nekoliko desetina hiljada ljudi putem društvenih mreža. Važno je pričati o ovoj temi tokom cele godine, ne samo 1. decembra. Ove video poruke ostaće kao podsetnik koliko je bitna prevencija, rano otkrivanje HIV infekcije putem testiranja, ali i podrška osobama koje žive sa HIV-om, poručuju organizatori kampanje.

Kampanja se realizuje uz podršku Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada u partnerstvu sa Udruženjem Remiks. Kao i prethodnih godina jedan od ciljeva kampanje je obezbeđivanje novogodišnjih paketića za decu koja žive sa HIV-om u saradnji sa društveno-odgovornim kompanijama iz Novog Sada.