PODELI

U petak, 15. aprila u 18h u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1, Novi Sad) u okviru pratećeg programa izložbe “Jedna francuska epizoda Save Šumanovića” biće održano predavanje “ Jedna godina u životu Save Šumanovića” prof. dr Lidije Merenik, istoričarke umetnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Publika će na predavanju imati prilike da čuje o umetničkim delima nastalim tokom kratkog, poslednjeg boravka u Parizu i uticajima koja su ta dela imala na njegovo kasnije stvaralaštvo.

„Vremenski kratak period, od početka 1929. do proleća 1930. godine, odlikuju tri tematska tipa slike: prvi je akt, drugi je pejzaž, treći je gradski prizor ili motiv male gradske priče. Tada nastaje ukupno tridesetak slika za koje danas znamo. Žanr gradskih pariskih prizora jedinstven je i kratkotrajan u Šumanovićevom delu, ali idejno podsticajan za njegovu docniju seriju šidske hronike. Šumanović slika seriju pejzaža Pariza i okoline i nekoliko briljantnih aktova, čija je kulminacija slika Crveni ćilim”.

Izložba je nastala u saradnji Galerije Matice srpske sa Galerijom slika „Sava Šumanović” u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti.