PODELI

U pozorištvu DADOV u Beogradu večeras će biti izveden neobični performans pod nazivom „Ne oklevaj! Improvizuj!“ u čije će izvođenje delimično biti uključena i publika. Ovaj zanimljivi performans deo je doktorskog rada Srđana Karanovića.

„Ne oklevaj! Improvizuj!“ je projekat koji je  nastao kao rezultat niza  predavanja i praktičnog rada u okviru radionice koju je od septembra do decembra 2013. godine docent Srđan J. Karanović održao studentima četvrte godine glume na temu „Teatar improvizacije“. U svom izvornom obliku projekat je premijerno izveden 27.12.2013. godine na FDU.

„Ne oklevaj! Improvizuj!“ nije predstava nastala po dramskom tekstu već je njen sadržaj zasnovan na nizu vežbi improvizacije. Improvizacije su instinktivne spontane igre u kojima učesnici, poput dece, koriste svoju maštu da bi se igrali i kreirali šta god požele. Improvizacije nisu scene već samo  način da se scene spontano kreiraju.

Sve što glumci budu izvodili 25.3. u 20 časova nastaće upravo tog trenutka pred prisutnom publikom bez ikakve prethodne pripreme.

Dijalog, priču, likove i radnju zajedničkim angažmanom kreiraće sami učesnici (glumci) kroz razvijanje improvizacije. Moderator (Srđan Karanović) će po potrebi publici objasniti mehanizme i principe po kojima određena vežba improvizacije nastaje i razvija se.

U određenim vežbama improvizacije moderator će pozvati publiku da glumcima predlaže početne okolnosti, odnose između likova ili temu za scenu koja bi trebalo spontano da  nastane. Dok je u konvencionalnom pozorištu predstava prethodno pripremljena i namenjena da se samo prikaže publici, u teatru improvizacije „predstava“ nastaje u sadašnjem trenutku, često uz učešće publike koja preuzima aktivnu ulogu „saigrača“ glumaca.

Učesnici u projektu su (studenti master studija glume  na FDU): Bogdan Bogdanović, Jovana Gavrilović, Ivana Dudić, Miloš Đurović, Jelisaveta Karadžić, Iva Kevra, Dušan Matejić, Stefan Radonjić, Brankica Sebastijanović i Anita Stojadinović

Moderator: docent Srđan J. Karanović