PODELI

21. Festival evropskog filma Palić biće održan od 19. do 25. jula. Javnosti je predstavljen novi Savet festivala, selektorski tim, program ovogodišnjeg festivala, kao i naučni skupovi, izložbe i paneli koji će se u okviru festivala održati na Paliću.

Na ovogodišnjem Festivalu biće prikazano oko 85 filmova u 10 programskih celina.

Izvršni producent festivala, Blažo Perović, objavio je imena novog saziva Saveta festivala, kao i imena selektorskog tima: „Zadovoljstvo mi je da objavim da je novi predsednik Saveta festivala postala Mira Banjac. Direktor festivala u narednom periodu biće Radoslav Zelenović, umetnički direktor je Niolaj Nikitin, a posao selektora festivala obavljaće Petar Mitrić. Članovi novog saziva Saveta festivala su: Gordan Mihić, Radoslav Zelenović, Branislav Lečić, Mira Banjac, doktor Zoran Đerić, Sabolč Tolnai, Petar Mitrić, Zoltan Šifliš. To je tim koji će i sledeće godine voditi brigu o festivalu. Moram reći da je ambijent u kome se održava FEF Palić i ove godine krajnje destimulativan za organizovanje ovakvog festivala. Merion Doring, direktorka Evropske filmske akademije, konstatovala je prošle godine da je naš festival ušao u predvorje najvažnijih festivala u Evropi. Međutim, mi održavamo festival u gradu gde nema prave bioskopske infrastrukture, naš budžet je 10 ili 15 puta manji od deset najvažnijih evropskih festivala, a Palić kao turistička destinacija ne funkcioniše. Budžet festivala će ove godine iznositi oko 220.000 evra. To je otprilike oko 24.000.000 dinara, od čega je ministarstvo kulture dalo 9.000.000 dinara, pokrajina 9.800.000 dinara i grad Subotica je dao nešto više od 5.000.000 dinara“.

Član Saveta festivala Branislav Lečić izjavio je da funkciju predsednika Saveta festivala „sa zadovoljstvom prepušta koleginici Miri Banjac“.

„Za mene je od početka zadovoljstvo što sarađujem sa ovom ekipom. Uživao sam u svakom susretu sa njima, na svakoj sednici, a sam Festival i dalje doživljavam kao jedan dar. Ne treba mnogo da pričamo o tome šta je sve ovaj Festival proživeo i doživeo. FEF Palić predstavlja jedan ozbiljan izvor za srpsko stvaralaštvo, za osobenost koja je ovde prisutna u filmskom stvaralaštvu. Štafetu vođstva ovog saveta prepuštam u ruke poštovane Mire koja zna šta je čeka, a to je prvenstveno da balansira da festival opstane. To znači da bude u dosluhu sa svima koji odlučuju, od političkih faktora do svih pojedinaca u Savetu, a bogami i gradskih otaca i regionalnih gazda, kako bi Festival i dalje imao svoj život i nastavio da radi na zadatku koji je sam sebi postavio. Ja ću, sada kao član Saveta, nastaviti da se i dalje borim da ovaj Festival ostane na mapi Evrope kao jedan ozbiljan filmski kulturni događaj“, istakao je Branislav Lečić.

savet_festivala

Nova predsednica Saveta festivala Mira Banjac obećala je da će nastaviti da radi predano kao njen prethodnik na toj funkciji.

„Dugo godina pratim Festival, još pre nego što sam postala član Saveta. Moj zadatak je da sačuvam nešto što je tako zvučno i što je tako dugo stvarao gospodin Zelenović i ekipa oko njega. Festival na Paliću je sačuvao svoju profilisanost, što je verovatno bio najteži zadatak. U pitanju je Festival koji teško opstaje u celoj našoj situaciji. Međutim, ovi ljudi vrlo stidljivo i vrlo vaspitano ćute i rade onoliko koliko može da se uradi i na tome sam im posebno zahvalna“, naglasila je Mira Banjac.

Direktor FEF Palić Radoslav Zelenović naglasio je da „nije bilo lako od 1992. do danas napraviti festival poput ovakvog kakav je danas“.

„Kada se budu delila priznanja za zasluge u vezi sa ovim Festivalom, nadam se da će se naći poneka i za prvoborce, a to smo Blažo (Blažo Perović) i ja. Nikada nismo pričali o tome šta smo sve preturili preko glave za ovu 21. godinu. Kada se nešto već 11 godina na ovim prostorima kvalifikuje kao festival evropskog filma, onda je to dužno svakog poštovanja. Usta su nam puna Evrope, a mi evo već 11. put imamo festival posvećen isključivo evropskom filmu. Ima i ove godine mnogo problema. Međutim, jedna stvar nikada nije bila problem, a to je koncept ovog festivala. Mnogi festivali kubure sa time šta je njihov koncept. Ovaj Festival je prošao sve što je moralo da se prođe. Bili smo nacionalni festival, pa smo bili nacionalni i inostrani, ali smo u više od poslednjih deset godina došli do toga da budemo isključivo festival evropskog filma. Osim Subotice ne znam ni jedan drugi prostor gde bi se to tako, što kažu novi klinci, „primilo“. Kada imate prodatih čak 800 karata za ruski film, što je problem u mnogim drugim sredinama, onda možemo da kažemo da je onaj najveći strah, o tome kako će publika primiti novu promenu, prošao bezbolno. Shodno tome ni ove, kao ni pretodnih deset godina, nećemo menjati okosnicu Festivala. Podsetiću vas da su nagradu Aleksandar Lifka prošle godine na našem festivalu primili Nikita Mihalkov i Emir Kusturica, a mnogi su sumnjali da ćemo obojicu uspeti da dovedemo na Palić. Zato ni ove godine nećemo izlaziti sa imenima sve dok ne budemo imali apsolutne potvrde onih koji će doći“, rekao je Zelenović otkrivajući da će FEF Palić ove godine zatvoriti pobednik Kanskog festivala („Zimski san“ turskog režisera Nuri Bilge Čejlana).

FEF

Novi selektor Festivala Petar Mitrić objavio je da će predsednik žirija ove godine biti Pjer Anri Delo (Pierre Henri Deleau), koga je opisao kao „istorijsku gromadu kinematografije“, a koji je široj javnosti poznat i kao čovek koji je na festivalu u Kanu ustanovio čuveni program „15 dana režisera“.

„Ova godina je bila izuzetno plodna za evropsku kinematografiju, što će moći da se vidi na Paliću. Meni kao selektoru značajno olakšava posao i to što svaki film koji bismo želeli da se nađe na festivalu ujedno možemo i da dobijemo. Tome mogu zahvaliti prethodnom višegodišnjim prisustvu FEF-a na velikim međunarodnim festivalima, kao i ljudima koji su ga predstavljali i svima koji ga organizuju. Za glavni takmičarski program pripremamo 13 filmova. Jedan film će biti van konkurencije, a ostalih 12 će se takmičiti. Žao mi je što još uvek ne mogu da vam kažem koji su to filmovi u pitanju. Međunarodni žiri od pet članova odlučivaće o pobedniku. Ono što mogu da obećam je kvalitetan program i zanimljiv festival“, zaključio je Mitrić.

Filmski program ovogodišnjeg festivala činiće deset celina: Glavni program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Novi gruzijski film, Eko dox, Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program dobitnicima nagrade „Underground spirit“, Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu i Klasici na trgu.

Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba i naučni skup: „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENATI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.