PODELI

Balet Srpskog narodnog pozorišta u četvrtak, 13. juna, premijerno će izvesti predstavu “Uspavana lepotica”  Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Vladimira Logunova i pod dirigentskim vođstvom Mikice Jevtića.

Autor scenografije je Boris Maksimović, a kostima Mirjana Stojanović Maurič. U glavnim ulogama na premijeri će nastupiti pravkinja Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda Ana Pavlović (Princeza Aurora) i prvak Baleta Srpskog narodnog pozorišta Andrej Kolčeriju (Princ Dezire).

U istim ulogama će na prvoj repriznoj predstavi u subotu, 15. juna igrati Ana Đurić i Liviju Har, solisti Baleta SNP-a. U ostalim ulogama pojaviće se Katarina Kljajić (Vila Jorgovan), Andreja Kulešević (Vila Karabos), Dunja Lepuša (Princeza Florina), David Gruoso (Plava Ptica), Takuja Sumitomo, Vlad Moldovan, Bojan Radnov i drugi.

Učestvuju solisti i ansambl Baleta, Orkestar SNP-a i učenici Baletske škole. “Uspavana lepotica”  je treći balet Čajkovskog na tekućem repertoaru Srpskog narodnog pozorišta, uz Labudovo jezero (2008) i Krcka Oraščića (2011) i time će ovaj teatar objediniti sva tri baletska dela P. I. Čajkovskog. U istoriji SNP-a balet Uspavana lepotica izvodi se tek drugi put, i to posle 42 godine: prethodno je premijerno izveden 1971. godine.

Uspavana lepotica je jedno od najlepših dela klasične baletske literature, nastalo u saradnji kompozitora Čajkovskog i koreografa i libretiste Marijusa Petipaa. To je poznata priča o princezi koju će zla vila začarati i osuditi na stogodišnji san, dok je svoji poljupcem ne probudi lepi princ.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.