PODELI

Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi je grupa čiji nastupi donose urnebesnu atmosferu, dobro raspoloženje a neretko i nevericu. U nastavku možete pročitati intervju sa živopisnim i genijalno duhovitim Inspektorom Blažom nepoznatijim pod imenom Igor Blažević.

Šta smatraš svojim vrlinama a šta svojim manama?

Blaža: Najveća vrlina mi je što nemam mana, a najveća mana što nemam ni vrline.

Šta je bio tvoj najjači motiv za početak bavljenja muzikom i ko je došao na ideju da prvi bend u kojem si nastupao ponese naziv Fiskulturno lane?

Blaža: Uvek prvo na pamet padaju žene. Sve je najlepše i sve što vredi u životu su žene i to od kolevke pa do groba iako neko kaže da je to đačko doba. Ideju za naziv moje prve grupe je dao nastavnik fizičkog Čakara iz Pete gimnazije koji je rekao da sam građen kao Fiskulturno lane.

Koji je to period, u višedecenijskom postojanju benda Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, bio do sada ubedljivo najuzbudljiviji?

Blaža: Svakako prva faza grupe kada su legendarni Gazda Milutin i Deki iz Novog Sada imali teoriju da nastup ne može da počne bez popijene gajbe piva. A, onda su to sprovodili i u praksi.

Da li si lično upoznao sve svoje idole koje spominješ u pesmama?

Blaža: Praktično sve osim Džejms Bonda. Ali, pošto je on uvek strejt nikad stond, možda ga u nekoj izmaglici sećanja i sretnem nekad.

Bend aktivno nastupa pred publikom, kako doživljavaš tu energiju publike na nastupima?

Blaža: Uvek se stvori neka neverovatna sinergija između Blaže i Kljunova i publike koja je najčešće tik uz binu. Da li je ljubav ili pivo, više nije ni bitno. Najbitnija je sreća kao takva.

Poznato je da si imao radio emisiju, šta je prva asocijacija kada se spomene emisija “Blaža među šljivama”?

Blaža: Prva asocijacija je neverovatno druženje svih zaposlenih. Inače, ono što sam započeo na Radio Pingvinu pre više od dve decenije nastavio sam na 93,7 tj. Radio Laguni. A, to je jedna šljivovica na eks pre emisije, pa šta se desi…

Uz bavljenje muzikom, u kojim još načinima ispoljavanja kreativnosti se zaista pronalaziš?

Blaža: Promoter i voditelj raznih marketinških akcija je moj životni poziv. Uz to sam i radio voditelj, pisac kolumni, kolekcionar ploča i diskova, šetač pasa i degustator piva.

Ko su najstroži kritičari benda?

Blaža: Svakako naš sjajni bubnjar Voja i njegov alter ego Vojin Đurašinović. To što on izgovori je u rangu najboljih krititka u istoriji rok muzike. Svaka mu ka’ u Njegoša.

Gde publika može uskoro da vas čuje i vidi?

Blaža: Na Fish Festu u petak, 31.avgusta kod Nebojšine kule. Dođite, biće puno riba svih vrsta.

Koji bi bio tvoj savet mladim muzičarima, novim bendovima?

Blaža: Vežbati, vežbati, vežbati, rekao je drug Lenjin i umro.

Intervju vodio: Dragan Putnik

Foto: Marko Obradović