PODELI

MUZIKA

Petak 15. 11. u 20:00, Velika sala

WENT

Beogradski moodswing indie sastav, nastao 2005. godine. Kako sami kažu, njihova muzika prati životne uspone i padove, a inspirisana je američkim folkom. Ona istovremeno biva nežna i haotična, akustična i električna. Iza sebe imaju dva studijska albuma, a trenutno rade na trećem. Sastav čine: Dušan Filimonović (vokal i gitara), Goran Štrbo (gitara), Stefan Pejatović (bubnjevi), Nikola Čvrkić (bas), Ivana Miljković (gitara i perkusije), Marija Kovačina (klavijature) i Tomislav Marinković (saksofon).

LIKOVNI PROGRAM

Galerija do 18. 11.

OLGA UZELAC, LjUDI

Izložba se sastoji od keramičkih radova, rađenih u tehnici kamenina i serije crteža rađenih kombinovanom tehnikom. Radovi su uglavnom inspirisani ljudskom figurom. Olga Uzelac je diplomirala 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, na Odseku za keramiku. Dobitnik je nagrade XVI Bijenala studentskog crteža u Domu kulture Studentski grad 2011. godine. Ovo je njena nagradna izložba.

Velika galerija do 20. 11.

KROZ ATELjE

Autorka izložbe: Ana Bogdanović

Umetnici/umetnice: Marija Đorđević, Nemanja Lađić, Nikola Marković, Goran Micevski, Ivan Šuletić i umetnički par Nina Simonović i Francesco Fonassi

Subota 9. 11. u 18.00

Promocija kataloga izložbe Kroz atelje uz druženje i zakusku

U dijalogu sa specifičnim prostorom Velike galerije Doma kulture Studentski grad predstavljene su umetničke intervencije i reakcije koje za svoje polazište uzimaju atelje sa različitih aspekata njegovog simboličnog i konceptualnog značenja – kao mesto akcije, kontemplacije, dijaloga, imaginacije i materijalizacije čina umentičkog delovanja i stvaranja. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

KNJIŽEVNOST

Četvrtak 14.11. u 20:00, Klub Magistrala

Ciklus NOVA POEZIJA

Predstavljanje pesničkih zbirki GORANA KORUNOVIĆA, VLADIMIRA STOJNIĆA, SLAĐANA MILOŠEVIĆA I MARKA STOJKIĆA u izdanju Povelje (Narodna biblioteka Kraljevo)

Učestvuju: Dejan Aleksić, Goran Korunović, Vladimir Stojnić i Slađan Milošević

Nova Poezija je ciklus javnih čitanja poezije, čiji je cilj afirmacija mlade generacije pesnikinja i pesnika, koja se u poslednjih nekoliko godina jasno ocrtava na mapi savremene srpske književnosti. Na čitanjima je nastupilo više od 40 autorki i autora rođenih posle 1975. Pred pojavljivanja zbornika, nastalog kao rezultat ovog projekta, predstavićemo zbirke četvorice pesnika koje je objavila kraljevačka Povelja, čiji je urednik Dejan Aleksić. Projekat podržava Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

FORUM

Sreda 13.11. u 19:00, Magistrala

Filozofske teme

ETIKA I POLITIKA

Predstavljanje knjige Tomislava Novakovića

Učestvuju: Sima Elaković, Aleksandar Petrović, Milorad Milenković i autor

„Danas je polaritet etike i politike toliko veliki da se skoro poriče svaka veza između njih. I ne samo da se politika sve više odvaja od etike, nego se i etika u potpunosti odvaja od svake transcedentne osnove i prilagođava sferi politike. To sve veće približavanje etike politici ovoj itekako pogoduje, jer ne mora da se drži čvrste moralne norme niti bilo kome da polaže račune, osim prvostepenom interesu. Argument politike je da se u sferi realnog života stvari svaki čas menjaju, tako da odluke političara zavise od trenutne potrebe“. Tomislav Novaković

buddy holly story

FILM

MUZIKA NA FILMU

Program se realizuje u saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom

Utorak 12. 11. u 20:00, Velika sala

PRIČA O BADIJU HOLIJU, 1978, 114’

r: Stiv Reš

ul: Geri Bazi, Don Stroud, Čarls Martin Smit

Film hronološki prati karijeru rock and roll pionira Badija Holija, od vremena kada je “Peggy Sue” još uvek bila”Cindy Lou” (njegovog prvog hita posvećenog prvoj ljubavi), do meteorskog uspeha “That’ll BetheDay” na muzičkim listama i sve do smrti.

Četvrtak, 14.11. u 20:00, Mala sala

HRIŠĆANSTVO I FILM

Predavanje uz inserte iz filma: Jevanđelje po Mateju, r: Pjer Paolo Pazolini

Autor: Dejan Dabić, urednik fimskog programa KC Niš

Biće najviše reči o filmu “Jevanđelje po Mateju” iz 1964. godine u kontekstu poetike Pjera Paola Pazolinija, ali će to poslužiti i kao povod za priču o dosadašnjim umetnički relevantnim filmskim jevanđeljima.

PANORAMA

Petak 15, subota 16, nedelja 17.11. u 19:00, Mala sala

ČELIČNO NEBO

r: Timo Vuorensola

ul: Džulija Dajc, Kristofer Kirbi, Gec Oto

Trajanje: 100’

Pri kraju Drugog svetskog rata, tajni nacistički svemirski program izbegao je uništenje bežeći na tamnu stranu Meseca. Posle 70 godina, u potpunoj tajnosti, nacisti su konstruisali gigantsku svemirsku stanicu sa brojnom vojskom letećih tanjira pripremajući se za invaziju na Zemlju. “Čelično nebo” je naučnofantasična crna komedija čija se radnja odigrava 2018. godine, kada Nacisti, koji su 1945. pobegli sa Zemlje na mračnu stranu Meseca, odlučuju da se vrate na matičnu planetu.

Petak 15, subota 16, nedelja 17.11. u 21:00, Mala sala

DžEJN EJR

r: Keri Fukunaga

ul: Mia Vasikovska, Majkl fasbender, Džejmi Bel, Džudi Denč

Trajanje: 100’

Priča se odvija u 19. veku – Džejn Ejr iznenada beži iz Tornfilda, ogromnog, usamljenog imanja gde je primljena da bude guvernanta Adele Varens, devojčice o kojoj se stara brižni gazda Tornfilda, Edvard Ročester. Impresivno zdanje, kao i Ročesterova snažna ličnost, doveli su je do samih granica izdržljivosti. Pošto nema kuda da ode, pomoć joj pružaju sveštenik Džon Rivers i njegova porodica. Dok se oporavlja u Riversovoj kući i sumira burne događaje koji su je naveli da pobegne, Džejn se pita da li je prošlost stvarno prošlost… Posle teškog detinjstva provedenog u sirotištu, Džejn Ejr odlazi u svet kako bi postala guvernanta. Prihvata posao u vili Tornfild gde upoznaje mračnog, hladnog i prekog vlasnika kuće, gospodina Edvarda Ročestera. Između njih će roditi veliko prijateljstvo, ali ona će ubrzo shvatiti da je zaljubljena u njega. Izgledaće kao da je konačno pronašla svoju sreću, ali da li će užasna Ročestrova tajna zapretiti da to uništi zauvek?

Zagreb grad 1

AKADEMSKI FILMSKI CENTAR

Sreda 13. 11. u 20:00, Mala sala

Arhiv alternativnog filma i videa

TRIPTIH „ZAGREB-GRAD“

Jedan materijal – tri filma

Tri „alternativca“ (predstavnika triju generacija autora Akademskog filmskog centra) – Petar Aranđelović, Miroslav-Bata Petrović i Zoran Saveski – napravili su po jedan film od materijala koji su u Zagrebu 2010. godine snimili Bata i Zoran. Sva tri autora unela su svoja sećanja na slavne dane zagrebačke eksperimentalne filmske umetnosti; na vreme GEFF-a, nama bliske autore i stvaralačku klimu šezdesetih i sedamdesetih godina. Vidljive, ali i posredne asocijacije na autore kao što su Gotovac, Pansini, Petek… prisutne su u ovim ostvarenjima. To je svojevrstan autorski komentar na ne tako davnu zajedničku istoriju alternativnog filma.

“ZAGREB-GRAD”, 2013, Zoran Saveski, DV, 8’

“UZANI PROLAZ”, 2012, Bata Petrović, DV, 22’

“ZAGREB 2”, 2013, Petar Aranđelović, DV, 8’

+ istovremena (uporedna) projekcija prvog i trećeg filma.

Posle projekcije očekujemo zanimljivu diskusiju autora i ljubitelja “pokretnih slika”.

BIBLIOTEKA

1 –17.11. Hol Biblioteke

KRATKA ISTORIJA ZAJEDNIČKE DUŠE

Izložba knjiga

Autor izložbe: Rastko Marković

Pre više od jednog veka pokret psihoanalize sa Frojdom na čelu iz korena je promenio naš pogled na ljudsku psihu, krčeći put modernom poimanju psihologije, ali i mnogih drugih oblasti života. Otkrivanje podsvesti, a kasnije i kolektivnog nesvesnog pomoglo nam je u otkrivanju beskrajnog sveta u nama kroz koji nas svojim delima vode Frojd, Jung, Adler, Ferenci, Rank…

Prozor Šangaja

Sreda 13.11. u 19:00, Čitaonica E

NA IZVORIŠTU KINESKE CIVILIZACIJE – PROVINCIJA HENAN

Pripremili Marina Pop-Cenić i Goran Vasiljević

Henan je centralna provincija i kolevka kineske civilizacije. U Henanu živi više od 100 miliona stanovnika, to je najnaseljenija provincija u NR Kini, sa industrijom u stalnom usponu i geografskim položajem koji u potpunosti opravdava i naziv ’srce Kine’. Izlaganje o provinciji Henan biće praćeno video projekcijom sa originalnim zapisima autora.