PODELI

Nedelja pozorišta održaće se u SKCNS Fabrici od 20. do 29. aprila.

Ovogodišnja sedmica teatra predstavlja zanimljiv odabir predstava koje će publika prvi put imati prilike da vidi u Novom Sadu.

Projekat/program/ideja/ Nedelja pozorišta u Fabrici nastao na pokretačkoj energijom više učesnika, predstavlja kombinaciju udruženog delovanja, poklapanja mišljenja, okolnosti i drugih konteksta.

Želja svih u samom temelju ove priče je iskustvo teatra van institucije pozorišta, koje je svojstveno kulturnim metropolama sveta. Takođe pokušaj povratka u tokove urbanog poimanja pozorišta, pritom da se izbegne traženje “rupe na saksiji” tj. primena postojećih iskustava i delanja u našoj okolini.

Predstava NIKO, 20. april od 20 časova

Osnovno pitanje koje se nameće jeste pitanje SLOBODE, njenog značenja, razumevanja i dostizanja. Da li je sloboda nešto što već nosimo u sebi, u umu ili u srcu ili je ostvarujemo kroz život? Kako se borimo za nju i da li su putevi koje biramo do slobode često pogrešni i opasni? Da li sloboda jeste sloboda tek onda kada uz nju stoji i odgovrnost? Šta je slobodna volja, šta je htenje, šta je želja, kreacija, odricanje, empatija. To su pitanja koja nose koncept predstave.

Režija: Milica Grujičić. Igraju: Aleksandra Pejić, Anja Orelj, Jelena Asanović, Jelena Galović, Jelena Graovac, Maja Šuša, Višnja Obradović. Muzika: Predrag Vernački. Kostim: Nataša Jovičić. Svetlo: Irena Savičić. Dizajn plakata: Miroslav Kostić. Pokret: Milica Cerović. Slike: Vladimir Sekulić. Zvuk: Miloš Romić. Produkcija: Studentski kulturni centar Novi Sad.

Prodaja ulaznica: GIGSTIXS, cena: 500 DINARA

Predstava U EDENU NA ISTOKU, 21. april od 20 časova

“U Edenu na istoku” Borislava Pekića (1971) je farsa koja se odigrava u ludnici, između dva lika, progonitelja, bivšeg člana tajne policije (Novi) i progonjenog – psihičkog bolesnika koji pati od manije gonjenja (Stari). Progonitelj i progonjeni, dve suprotstavljene strane. Oni koji beže i skrivaju se i oni koji im ulaze u trag i gone ih, tako da taj strah od gonjenja i proganjanja prelazi u obostranu paranoju. Ova optimistična farsa jednog od naših najboljih savremenih pisaca o progonitelju i progonjenom odigrava se u sanatorijumu. I glumci i publika probijaju se kroz zamršen filozofski tekst čija je osnovna nit osećaj velike usamljenosti i potreba za komunikacijom sa drugim ljudima.

Režija: Nikola Đuričko. Igraju: Vojin Ćetković i Nikola Đuričko.

Prodaja ulaznica GIGSTIXS; Cena: 800 dinara, POPUST -za dve kupljene ulaznice cena je 1200 dinara

Predstava BAJKOHOLIK, 26. april od 20 časova

Predstava se na neobičan način bavi bajkama, pričama i scenarijima iz detinjstva koje su nas na razne načine odredile kao osobe. Dve klijentkinje , terapeutkinja i njen supervizor, tragajući svako za svojom srećom i unutrašnjim mirom kroz razotkrivanje sopstvene duše,  prepuštaju se čudesnom svetu bajki koje su voleli u detinjstvu i bivaju upleteni u mrežu neobičnih međuljudskih odnosa. Gledalac će u prolasku kroz razne nivoe (pod)svesti likova imati priliku da prošeta i kroz prelep, veoma interesantan prostor SKNCS Fabrike. Igraju: Zorana Bećić, Milena Djordjević, Maja Randjić, Milan Kovačević.

Prodaja ulaznica: GIGSTIXS; Cena: 300 dinara

Predstava  IBZENOV NEPRIJATELJ NARODA KAO BREHTOV POUČNI KOMAD, 27. april od 20 časova

Pozorišna predstava pisca i reditelja Zlatka Pakovića “Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad” biće premijerno izvedena u Novom Sadu u SKCNS Fabrici 27. aprila. U predstavi igraju Igor Filipović, Vladislava Đorđević, Jelena Ilić, Božidar Obradinović (koji je i kompozitor) i sam Paković, koji takođe potpisuje kostime i scenografiju Zlatko Paković. “Probuditi želju za korenitom promenom sveta, to je ibzenovsko­brehtovski zadatak promenom sveta zapadnoevropskog pozorišta”, deo je teksta predstave koji se citira u najavi. U ovoj neobičnoj postavci reditelj kroz dijalog sa glumcima ­ horom poručuje da je svrha poučnog komada da ukaže na politički pogrešno ponašanje i pouči izvođača kako treba pravilno da se ponaša i rasuđuje. Paković u predstavi govori: “Koristite pozorište da biste se naučili otkrivanju i dokazivanju istine”, a hor to ponavlja. Inače, Pakovićeva najpoznatija predstava je “Ubiti Zorana Đinđića” u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Prodaja ulaznica: GIGSTIXS; Cena: 500 dinara

Monodrama “CABARES CABAREI” Zijaha Sokolović, 28. aprila od 20 časova

Zijah A. Sokolović govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smeha do ledenog užasa, poigrava se osećanjima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dve velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt. Njegove mimične, telesne i govorne varijacije i mimikrijske vragolije na temu institucije, kao što su država i brak, karikiranje morala, međusobnih bračnih odnosa, političke banalnosti, svakodnevnih nebuloza i opominjanje na njih, da ljudi žive danas a ne sutra – sve je to od samog početka izazivalo salve smeha, višekratne spontane aplauze, pronicanje u suštinu ideja i na kraju iskrene i sasvim zaslužene ovacije očarane publike, koja je posle dva sata neprekidnog programa razmišljala kako je moguće tako dugo održati toliku glumačku koncentraciju i kondiciju…

Prodaja ulaznica: GIGSTIXS; Cena: 800 dinara, POPUST -za dve kupljene ulaznice cena je 1200 dinara

Predstava Život na visokoj nozi, 29. april od 20 časova

Priča o malo – velikim ljudima koji žive u materijalnom svetu. Velike Zdenka i Milka su babe koje uvek imaju toliko da nikada ne moraju da dele, šta bi se desilo kada bi ih njihova zaboravna mala sluškinja i pak naterala na to? Sve o deljenju, davanju, uzimanju, kompleksima, slojevima i hijerarhiji kroz satiričnu geg komediju potpomognutu cirkuskim veštinama: trapez, svila, manipulacija objektima, ali bez visokih nogu.  Život na visokoj nozi, la krem društvo u penziji. IGRAJU: Mira Beba Dobrković, Tanja Milanović, Aleksandra Belošević. Režija: Sonja Petrović. Produkcija: Ludifico.

Prodaja ulaznica: GIGSTIXS; Cena: 300 dinara