PODELI

Ne propustite priliku da 25. i 26. marta u Studentskom kulturnom centru u Novom Sadu pogledate neke od najboljih filmova prikazanih na prethodnim izdanjima Festivala dokumentarnog rok filma DORF iz Vinkovaca.

U nastavku pogledajte šta nam DORF donosi:

1.dan

KAKO SMO UŠLI U EUROPU – SLUČAJ SexA

R:Ines Pletikos (Hrvatska)

P:HRT, 2012

T:70′

Sexa je vjerojatno naš najbolji noise band, ikad, to je i band čija karijera je trebala dobiti uzlet uz pomoć mighty Steve Albinija… Znate tu priču? I onda naravno ide – rat. Pogledajte dugo očekivani film, poslušajte kako je to sve izgledalo krajem 80-ih (sjajni originalni članovi pričaju bez rezervi šta je bilo onda) i uživajte u soundtracku, još malo ćemo pojačati…Pobjednik DORF 2013.

PUNČKE

R:Filip Meštrović/Marinko Marinkić (Hrvatska)

P:Studio SKIG/Udruga ljubitelja filma RARE, 2013

T:28′

Mladi dvojac Filip i Marinko pratili su Punčke i dobili smo zanimljiv kratki film o jedinom vinkovačkom ženskom bandu. Od tada se puno promijenilo, a vi provjerite kako je to izgledalo u prvih 5 godina nove indie atrakcije iz Vinkovaca.

SREBRNA PJESMA / SREBRENA PESNA

R:Kiril Šentevski (Makedonija)

P:Nase maalo, ORO Workshop, 2012

T:17′

Marija Miloševska je već drugu godinu s nama, a osim što se savršeno uklopila u DORF priču, nastavlja razvijati svoje vještine i umjetničku viziju i na film. Pogledajte kratak film o njenom performancu – zanimljivoj kreaciji i filigranskom nakitu koji se odlično uklopio u 21.stoljeće.

www.mmarija.com.mk

2.dan

PRILETNI PARAZIT ALI KDO JE MARKO BRECELJ

R: Janez Burger (Slovenija)

P:RTV Slovenija (2013)

T:82′

Kako označiti Marka Brecelja? Autor ovog filma nudi odgovor da je Marko pjesnik. Života. Enivej, legendarni underground genijalac, koji već 40ak godina (Buldožer, pa solo, pa Meki terorizam…) uporno i tvrdoglavo stoji kao predvodnik u borbi za Zdravi Razum i kojeg obožavamo napokon u davno zasluženom dokumentarcu na velikom je ekranu. Dobitnik specijalne pohvale žirija na DORF 2014.

BOŽE ČUVAJ LE ZBOR

R: Dalija Pintarić/Lora Šuljić (Hrvatska)

T: 30′

P: NGO studio, 2009

www.lezbor.com

Zanimljiva priča o prihvaćanju Drugih, tema je koja u HR još nije dobila zasluženi tretman. Ovaj film o glazbi, hrabrosti, ljubavi, ponosu i predrasudama sigurno probija led i nadamo se da će prvi hrvatski lezbijsko feministički zbor Le Zbor imati još puno koncerata i sjajnih nastupa kao što je bio ovaj na londonskom Festivalu lezbijskih i gej zborova „Various Voices“.

EARL JONES JE BIJA U PRAVU

R:Matko Petrić (Hrvatska)

P: Matko Petrić(2013)

T:50′

Priča je ovo o splitskoj blues sceni i kultnoj grupi Otprilike Ovako, koja postoji od 1973. Tekstopisac i pjevač Jadran Zlodre Gobbo preminuo je 2008. Kroz duhovit i zanimljiv razgovor sa preostalim članovima i prijateljima saznajte zašto je Earl Jones bija u pravu.

Izvor: cinemacity.org