PODELI

U utorak 10. decembra od 19h u programskom prostoru SKCNS-a, u Fabrici u Novom Sadu, biće održan razgovor sa novinarkom i autorkom emisije “Insajder” Brankicom Stanković i ekipom emisije „Insajder” i promocija njene knjige “Insajder, moja priča”.

Emisija „Insajder” je od 2004. godine do danas pokrenula brojna važna pitanja, baveći se temama o kojima se do tada ćutalo – motivima i ulogom tajnih službi, tabloida i političara u ubistvu premijera Srbije, korupcijom u pravosuđu, vezama kriminala i vlasti, fudbalskom i građevinskom mafijom, huliganima, švercom cigareta, privatizacijom i političkom zaštitom tajkuna, otkrivajući strogo čuvane tajne koje su pojedinci i vlasti pokušavali da prikriju.

Zbog tema kojima se bavila, emisija „Insajder” po mišljenju velikog dela javnosti predstavlja najhrabriji novinarski projekat u Srbiji, ali je istovremeno postala i smetnja mnogim kriminalnim grupama. Brankica Stanković, autorka emisije „Insajder” od decembra 2009. godine živi sa dvadesetčetvoročasovnim policijskim obezbeđenjem, pošto su predstavnici MUP-a Srbije, nakon procene njene bezbednosti, zaključili da joj je život ugrožen zbog tema kojima se bavila u svojim emisijama. Uprkos pretnjama, odgovor Brankice Stanković na to je bio proširenje tima „Insajdera”.

Knjiga Brankice Stanković „Insajder, moja priča” (Samizdat B92) je lična priča u kojoj ona svedoči o zastrašujućim događajima iz života sa stalnim policijskim obezbeđenjem, sa detaljima koji su do sada bili potpuno nepoznati javnosti. U knjizi govori o svemu što je zbog bezbednosne procene morala da prećuti, o onima koji su planirali njeno ubistvo i onima koji su priželjkivali da više nikada ne radi kao novinar, o tome šta je sve preživela psihički i fizički kao i o tome da li u Srbiji zaista postoje granice koje se ne prelaze i teme o kojima se ćuti, i zašto je baš tu počeo „Insajder”.

Gosti: Brankica Stankovic, autorka Insajdera, Miša Čvorović, producent i novinari Insajdera, Mirjana Jevtović, Irena Stević, Jasmina Pašić, Ivan Angelovski i Đorđe Nasković.

Moderator: Željko Bodrožić