PODELI

„Pero Zubac potpisao je sedam od osam pjesama o preminuloj supruzi. Njegov sin Miloš izveo ih je sa zagrebačkim muzičarem Nevjernim Tomom. Tri imaju potencijal da postanu kultne himne neutješne ljubavi našeg vremena i regionalne muzike!” , napisao je Stojan Stamenić, crnogorski muzički kolumnista, o albumu Male pesme za Draganu, koji je nakon svog elektronskog izdanja iz 2016. godine, u Sarajevu sada objavljen u vidu kompakt-diska s pratećom knjižicom stihova.

Reč je o jednom od najosobenijih muzičkih izdanja u regionu u proteklim godinama, kako zbog dirljivog konteksta – u pitanju su pesme koje je Pero Zubac posvetio svojoj preminuloj supruzi – tako i zbog izuzetne saradnje dva velika prijatelja, Miloša Zubca i Nevjernog Tome (Tomislav Zorić), umetnika koji su godinama drugovali kao članovi pobratimljenih bendova Prkosa Drumskog i Olovnog Plesa, a potom  su snimili i zajednički album koji je izazvao nepodeljenu naklonost regionalne muzičke kritike.

Srđan Strajnić, muzički publicista iz Beograda, svrstao je Male pesme za Draganu među najbolje albume 2016. godine i napisao: „Pesme govore o periodu pokušaja privikavanja na veliki gubitak, vrtenju filma uspomena, preispitivanja svojih postupaka, o praznini koju je izgleda nemoguće ispuniti u onom najtežem periodu, od trenutka smrti do četrdesetog dana kada po starom verovanju duša pokojnice odlazi u nebesa. Nema nas više, Neko tih i lep kao ti, Nesveti a sveti, Šta si sanjala kada si odlazila…i samo navođenje naslova tera suze na oči. Intiman album, samo za hiperemotivne.”

Izdavač albuma je ART RABIC iz Sarajeva, nezavisna izdavačka kuća za velike poduhvate, među kojima je i objavljivanje faksimilnog izdanja čuvene Sarajevske hagade koja je s potpisom ovog izdavača obišla ceo svet.

Koncertna promocija albuma Male pesme za Draganu biće upriličena 20. oktobra, u Sarajevu, u Ateljeu Figure, gde će, uz prisustvo Pera Zubca kao autora stihova, nastupiti Miloš Zubac i Nevjerni Tomo.

Foto: promo