PODELI

Četvrti po redu HillsUp festival održao se proteklog vikenda na Zlatiboru. Pored odličnog line up-a koji su organizatori pripremili za ovu godinu, svežina planinskog vazduha je upravo ono što nam je bilo neophodno nakon 40+ stepeni koje smo ostavili u Novom Sadu. Četvrtak 12. juli koji je bio prvi dan festivala smo na žalost propustili, ali kako smo čuli od organizatora kao i naše fotografkinje koja je taj dan stigla na Zlatibor, sjajne nastupe imali su svi bendovi, a ove večeri nastupili su Atheist Rap, Goran Bare & Majke, Kanda Kodža i Nebojša kao i Orthodox Celts. 

Nakon iznenađujuće kratkog putovanja od NS-a do Zlatibora, samo nepunih 8 sati, stigli smo na odredište prezadovoljni novim sistemom brzih puteva i pruga koje smo preuzeli od Japanaca! Rado bih vam dočarala neverovatnu avanturu putovanja ali izbegavam da toliki stres preživljavam ponovo za tako kratak period. Vrlo brzo smo ponovo bile sveže kao rosa jer put „nismo ni osetile“ i tako raspoložene zaputile se na Tić polje, poznatu destinaciju na kojoj se festival održava. Dža ili Bu bili su naš odbor za doček na bini, te smo se „s vrata“ dohvatili foto aparata ne bi li uhvatili što bolje kadrove i napravili što bolje fotografije. Dobro, svi sem mene. Nakon mahnitog trčkaranja po Exitu i fotkanja, HillsUp je bio moj red za pero. Dža ili Bu odlično zvuče i tu nema ništa sporno. Sporna je publika koje nije bilo u onoj količini koju sam očekivala, ne samo na njihovom nastupu nego uopšte na festivalu. Prošlogodišnja poseta je opravdano bila manja jer je dva dana bio prolom oblaka, ali ove godine vremenski uslovi bili su savršeni. U svakom slučaju, bilo ih je sasvim dovoljno da bi se napravila odlična atmosfera koje zaista nije manjkalo na ovom festivalu. Ovo je godina kada Dža ili Bu proslavlja velikih trideset godina postojanja. Iza njih je velika rođendanska balkanska turneja na kojoj su ujedno predstavili i novi album „Sedma sila“. Besprekorno usvirani ugrejali su publiku koja je za vreme njihovog nastupa došla u prilično velikom broju. Nastupu Dža ili Bu prethodili su nastupi mladih bendova Danga i Ispitni Rock kao i beogradskog alternativnog rock sastava Straight Mickey & the Boyz.

dza ili bu

Novosadski Obojeni program bio je sledeći bend koji je nastupao ove večeri. Dugo, baš dugo ih nisam slušala uživo i ono što je evidentno je da oni zvuče bolje nego ikada! Možda je to moj subjektivan osećaj jer smo se davno uživo „družili“ ali Obojeni program čini mi se šalje jednu potpuno novu energiju sa bine i čim budete u prilici, obavezno ih poslušajte.

Zvezde druge večeri bili su atraktivni Riječani, Let3 čiji je nastup usledio. Uvek besprekorni u svakom smislu, Let3 su atmosferu doveli do usijanja. Publika je iz sveg glasa pevala sa njima sve pesme i vidno uživala. Ako neko slučajno nije gledao nikada njihov nastup to je ove večeri otprilike izgledalo ovako: na sve strane leti perje i dim u boji dok vas bend sa bine zabavlja u sexy scenskoj garderobi punoj šljokica sa zavidnom kolekcijom barbika na svojim jaknama. Ne, ne možete ih zaboraviti! Ono što ću i javno prigovoriti ovom savršenom bendu je da ne izbacuju više sa liste pesmu „Omađijaj me“ koju publika redovno traži ali oni čini mi se ni sami ne znaju zašto je u poslednjem momentu skinu sa spiska. Ne, ne to raditi! 🙂

let3

Kada kažem „Đe se kupaš“ ili „Nemam ti kad“ svi dobro znaju da aludiram na popularni crnogorski sastav Who See. Hip Hoperi bili su sledeći izvođači ove druge festivalske večeri. Ko god je imao kapuljaču na jakni ili duksu za vreme njihovog nastupa „nabacio“ ju je na glavu i u prepoznatljivim hip hop pokretima zađuskao zajedno sa ovim vrlo simpatičnim momcima. Publika ih zaista mnogo voli, devojčice pogotovo pa su se visokofrekventni vriskovi čuli češće nego inače.

Treće, ujedno i poslednje veče festivala otvorili su bendovi Nikad spremni, užički HC bend Brat i Sooma. Nakon tri demo benda za koje se nadamo da će svojim radom i trudom zaslužiti veličinu koju ima bend koji je usledio, na bini se pojavilo legendarno Atomsko sklonište. Pravo sa moto skupa u Temerinu ovaj bend čiji je vedar duh pored svima znanih hitova glavna odlika, stigao je na Zlatibor gde su ih dočekale sumnjive vremenske prilike. Tmurnih oblaka je bilo previše za moj ukus, vetar je duvao sa svih strana i kvario nam frizure, ali na sreću kišu smo izbegli. Uprkos lošem vremenu, ove pulske legende gledao je prilično veliki broj ljudi. Prešarmantni Bruno nije skidao osmeh sa lica i uvek sa istom milinom i toplinom slao nam dobre vibracije sa bine uz vanvremenske hitove koje publika uvek peva sa istim žarom.

atomsko skloniste

Sledeći izvođač na bini HillsUp-a bio je nikad popularniji Mortal Kombat. A zašto je to tako? Pa Mortal Kombat je bend koji je uvek imao zavidan broj publike čak i kada su bili u „zaletu“ što je već tada govorilo da se od njih može očekivati da postanu zaista veliki bend jednog dana. Oni uvek daju svoj maksimum na bini, vrlo su energični, usvirani, odlično zvuče ali i vrlo vode računa o svom imidžu (pri tom ne mislim samo na garderobu). Kvalitet je neosporan i kod Kombata nema greške. Oni hrabro i vrlo sigurno grabe ka najvećim visinama. Mladalački rečeno, ove večeri Kombati su oduvali!

Nakon energetske eksplozije na bini za vreme Mortal Kombata, usledila je emocija. Regionalno vrlo popularni Elemental eksploziju zamenio je emocijom i potpuno drugačijom energijom. I moram priznati da je to bila odlična kombinacija. Da se na bini pojavio još jedan energetski Mortal Kombat publikla bi precrkla! 🙂 Šarmantna i beskrajno harizmatična Mirela po ko zna koji put me uverila zašto je regionalna heroina nove ere. Toliko pozitivne energije koja isijava iz jedne osobe dugo nisam osetila. Njihov nastup bio je savršen iako su na Zlatibor stigli bukvalno 10 minuta pred nastup. Ogromne gužve na granici bile su razlog njihovog kašnjenja, ali umor koji ih je sigurno obuzeo na bini se nije osetio ni jednog momenta. Beskrajno duhoviti, veseli i pozitivni publiku su toliko razgalili svojim hitovima da ih bukvalno nisu pustili da završe svoj nastup pozivima na bis. Organizatori tu nisu mogli ništa i Elemental je za kraj ipak izveo još dve pesme pre nego su se pozdravili sa publikom i obećali ponovno viđenje u što kraćem vremenu.

elemental

Što se naše redakcije tiče, nastup Irie FM-a bio je poslednji za ovogodišnje izdanje HillsUp-a. Mada je poznato da je duvačima uvek problem svirati kada su niske temperature, Irie FM reklo bi se nije imao nikakvih problema sa tim jer su odlično zvučali. Primetno je bilo da su umorni, ili ih je opio planinski vazduh, ali to se svakako nije odrazilo na kvalitet njihovog nastupa te je publika uživala u još jednom zanimljivom nastupu.

Kako se ne bismo razboleli, a to nikako nismo smeli jer nas već prekosutra čeka nova avantura, Tić polje smo sa prvim osećajem smrznutih ruku i nogu napustili. Bio je ovo još jedan festival sa kog ćemo dogodovštine još dugo prepričavati i rado ga se sećati. Sama organizacija što se nas novinara tiče bila je odlična, a jedina stvar na koju bismo skrenuli pažnju je neophodnost dodatnih kampanja ili neki drugi vid animiranja publike kako bi na sledeći jubilarni HillsUp došli u što većem broju, jer ovaj festival to zaslužuje.

Ove godine, za HillsUp, prst Up!

Više fotografija pogledajte ovde.

Andrea Magazin

Foto: Ivana Jovanović/Marina Pešić