PODELI

Ovogodišnji, treći po redu Psihodelični vašar/Psy Fair vol. 3 biće održan u Domu omladine Beograda 18. decembra.

“Psihodeliju smo definisali kao spoljašnju manifestaciju dubokog unutrašnjeg sadržaja”, kažeDraško Drak Nikodijević, osnivač ovog festivala.

“Čiste psihodelije više nema još od 1969. godine, ali je zato, kao takva, postala integralni sadržaj skoro svakog vida avangardne umetnosti danas”, nastavlja Drak.

Dosadašnji Psihodelični vašari, održani u decembru 2013. i 2014. u Domu omladine Beograda, su se prvenstveno fokusirali na akademski “retro” pristup ovom konceptu. Uglavnom je fokus bio na psihodeliji “nekad i sad”, dok se ovogodišnji festival fokusira na psihodeliju danas sa pogledom u budućnost i to u jednom veoma praktičnom, iskustvenom, čak interaktivnom smislu.
Posebnu pažnju ove godine privući će VR, odnosno “virtuelna realnost”.  Posetioci će imati prilike ne samo da vide već i da dožive ovu vrstu digitalnog ugođaja, da “uđu” u video igre, a ne samo da ih izvana posmatraju. Kao i na sredjevekovnim vašarima, tokom celog dana biće prisutni prodavci nakita i umetničkih predmeta, klovnovi, gutači vatre i drugi interesantni likovi.
U centru interesovanja je muzički deo programa, u sali Amerikana koji počinje u 21h.  Nastupaju trenutno najinteresantniji predstavnici alternativne rok muzike u Srbiji: četiri benda iz Beograda, jedan iz Novog Sada, jedan etno hor, DJ Lošmi Sajberbaba i čuvena pesnikinja Nina Živančević, koja će specijalno za ovu priliku doleteti iz Pariza.

Pored toga posetioce očekuju: radionice, prodajna galerija, video instalacije, fotografije, likovna umetnost i mnogo drugih psihodeličnih sadržaja.

Dnevni program

13.00  Radionica: ORIGAMI
Instruktor: Branko Vitas, reiki sen-sei

15.00   PSYCHEDELIC ROCK PAINTINGS
Instruktor: Jovan Jović, dipl. grafičar likovnih umetnosti
Polaznici radionice će sami moći da crtaju i slikaju i  lepe kolaže na papirima. Stvaranje crteža i slika vodi ka pokretanju ituicije i razvoju psihomotornih funkcija kako kod dece, tako i kod odraslih .

17.00   MEDITACIJA U POKRETU
Instruktor: Ksenija Lea Ronai, sertifikovani instruktor joge
Bazična zen meditacija za harmonizaciju tela i uma i opuštanje nervnog sistema.

18.00   Peformans poezija
Instruktor:  Nina Živančević, pesnik, performer
Pesnikinja Nina Živančević će polaznicima preneti svoja iskustva u stvaranju performans poezije.

19.00   Radionica Šamanski drum circle
Instruktor: Draško Drak Nikodijević, reiki sen-sei
Oslobodite sopstveni ritam kroz bubnjanje i ples.  Ritam kao sredstvo harmonizacije tela i duha i duboke unutrašnje samo-spoznaje. Donesite svoje udaraljke i instrumente.  Za sve uzraste.  Prethodno iskustvo nije neophodno.
Muzički program
21.00   Uzdarje, etno hor
21.20   Nina Živančević, pesnik
21.30   Multietnička Atrakcija, drums + bass
22.15   Voja Bešić Bend, rok
23.00   dreDDup, electro/industrial/goth
00.00   WHITE RABBIT BAND, post-punk
01.00   XanaX, electro pop

…i na kraju  LOŠMI SAJBERBABA & DJ CREW.

Cena ulaznice za koncert će biti 300 dinara.