PODELI
Foto: privatna arhiva

U leto 1979. javnost je prvi put čula ‘Narodnu pjesmu’, jednu od najznačajnijih iz muzičkog  opusa legendarnih Parafa, koja se nalazi na njihovom prvom studijskom albumu ‘A dan je tako lijepo počeo’. Sada, 40 godina posle, imamo priliku da čujemo službenu obradu u izvođenju  još jednih muzičkih legendi, Psihomodo Popa.

Ovom prilikom Dado Gobac prisetio se davnih dana i podelio crticu iz njihove zajedničke istorije: “Ja se sjećam Parafa još iz 1977. Bio sam fan jer sam bio fan punk rocka, a i sam sam u to vreme imal grupu Klinska Pomora. Mislim da smo mi čak s njima i svirali na nekakvoj izložbi u &TD galeriji, u Studentskom centru i još negdje. Mi smo kao Klinska Pomora bili mlađi od njih, a pjesmu ‘Narodna’ odnosno ‘Policija’ smo naravno primijetili. To je meni možda najdraža njihova pjesma i sad smo ju snimili u originalnom tekstu, onoj prvoj verziji kako je napravljena. Jer oni su poslije morali mijenjat tekst, nitko ju nebi inače objavio. To je jedna legendarna, narodna, punk pjesma i zadovoljan sam da smo baš nju mi snimili za njihov tribute.” 

Paraf – 1. postava 1978. Foto: Feri Rumić

Muzičku promociju box-set izdanja pod nazivom Valter svira Parafe, Valter i Perspektiva (Vlado Simcich Vava, Robert Jovanović i Alen Tibljaš) u petak 5.4. dovode u ljubljanski Orto Bar. Pridružiće im se još jedan član prve postave Parafa, basista Zdravko Čabrijan pa će na bini biti dvojica od tri člana prve postave koju je činio i bubnjar Dušan Ladavac Pjer.

Uz ‘Narodnu pjesmu’, jedan od favorita na nastupima prve postave Parafa je i ‘Goli otok’, pesma koja se zbog politički nepodobnog teksta, u ono vreme nije našla na prvencu ‘A dan je tako lijepo počeo’. Jedini snimak originalne pesme napravljen je u Puli 1979. i konačno je pohranjen i objavljen u box-setu ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’, a svoj je prvi susret s ‘Golim otokom’ za slovenski dnevnik Delo opisao novinar i urednik Ali Žerdin.