PODELI

U subotu, 2. juna, Psihomodo Pop pripremio je pravi spektakl zagrebačkoj publici. Bio je to njihov najveći koncert u glavnom gradu, a povod je bio dostojan ovakve žurke. Hrvatski mediji izveštavaju kako tako dobar “tulum” Zagreb dugo nije video, a ono što ja mogu dodati….nije ni Srbija. Prošlo je 35 godina od kada su se dečki okupili i 30 od kada su objavili čuveni album “Godina zmaja”.

Ono što je dosta neuobičajeno je da punk-rock bend poput Psihomodo Popa odluči publiku zagrejati jednim DJ setom. U pitanju je bio vrlo simpatičan i po muzičkom odabiru vrlo raznovrsan duo koji čine momak i devojka, zagrebačkoj publici poznati pod imenom   2Kul DJs. Nisam imala prilike ranije videti takav spoj. Doduše, DJ scena mi nije jača strana, priznajem, možda takvi dueti zapravo jesu česta kombinacija, pa ćete mi oprostiti.

“Psihići” su se zaista potrudili da ovo veče bude nezaboravno, pa je mladi, ali vrlo perspektivan bend The Miceks savršeno razigrao publiku i vrlo brzo atmosferu digao na visok nivo. Na Šalatu sam stigla nešto malo posle 20 h, a Psihomodo Pop je svirku počeo u 22h. Zašto je to bitno? Zato što sam pri dolasku zatekla mínimum 1 500 ljudi. Zagrebačka publika ima sve pohvale za dolazak na vreme i za podršku koju je pružila jednom mladom bendu, kom je ovo bio prvi nastup pred tolikim brojem ljudi. Ne poznajem rad ovog benda, ali ono što je ostavilo najveći utisak na mene je da imaju vrlo izraženu kolektivnu harizmu, “teraju” vas da ih gledate i zvuče vrlo dobro. Potencijal imaju, da li će ga iskoristiti, videćemo u godinama koje dolaze.

FOTOGRAFIJE BENDA THE MICKES POGLEDAJTE OVDE.

Šetajući se kroz parter, primetila sam postavljenu malu binu, potpuno neočekivano, onako sa strane u jednom ćošku. Ok, skapirala sam. Na kraju će oni protrčati i završiti koncert na maloj bini, bliže publici. Super ideja! Da se pozdrave, onako….ortački, na pola metra od njih. Vrlo brzo nakon tih misli, šetajući se pored bine i gledajući ka vratima kada će izaći i početi koncert, sa razglasa se čula pesma “Ja sam”. Nije mi baš bilo jasno zašto je puštaju, pa sam se okrenula da pogledam reakciju publike i videla Psihomodo Pop na maloj bini kako su već počeli da praše! Da…promakli su mi, i potpuno sam bila u krivu, što bi oni rekli. Scenario sam promašila i dok sam se probijala kroz masu da priđem bliže i napravim makar jednu fotografiju, shvatila sam da se Šalata jaaaaako popunila i da je sada već prisutno sigurno 4 500 ljudi. Sasvim novinarski, guraš se i razgledaš da ti nešto ne promakne, a onda konstatuješ da je publika vrlo prošarana generacijama sličnim tvojim roditeljima, ali i tvom detetu. Crni cilindar, crne pantalone, bela majica, crni prsluk i belo perje oko vrata koji su i na tako maloj bini bili vrlo neuhvatljivi, bio je Davor Gobac. Dado je svakako atrakcija sam za sebe, a publika koja se uspela probiti do male bine, pokušavala je da ga dotakne i onda verovatno ne pere ruku neki period nakon toga. Da, voljeni su, mnogo! Pored pesme “Ja sam”, na maloj bini odsvirali su još pesme “Ona vrišti”, “Bomba” i “Kad sam imao 16” uz koju su dva, pa….šesnaestogodišnjaka već skinuli majice i užurbano ih vrteli oko mog foto aparata. Oprošteno im je sve…uživali su za sve pare!

Ovaj put na vreme sam shvatila da je žurka na maloj bini gotova, pa je usledilo “probijanje kroz front” u suprotnom smeru. Shvatila je to i publika, pa smo se malo trkali ko će pre do velike bine. Ispred nje su stajali topovi za konfete i crne kutije iz kojih divlja vatra, kako god da se zovu. Pomislila sam “Ovde će svega da bude”! Obezbeđenje je vrlo prijatno i zamislite, nisu namrgođeni! Prilično su neprimetni, ali kada zatreba, u sekundi se stvore gde treba.

Nastup na velikoj bini započeli su pesmama “Zauvijek”, “Telegram Sam”, “Crtani filmovi” koje su pratili veliki hitovi poput “Frida”, “Sve je propalo”, “ Starfucker”. Sem članova benda na ovoj bini pridružila im se brass sekcija kao i prateći vokali Napalm Djevice. Pogled na binu bio je potpuno isti onom što vidimo kada na ovim našim prostorima gostuju velike svetske zvezde. Ono što smo svi znali da će se desiti i što smo očekivali je momenat posvećen nedavno preminulom bunjaru Tigranu Kaleboti. Uz vizuale njegovog lika na video bimu iza bine, bend je svom, pre svega prijatelju, posvetio pesmu “Raj”, poručivši mu da im čuva mesto gore, a u publici se neprimetno smenivao red tišine, red glasnog i nikad tužnijeg pevanja, red suza. Tin Ostreš, bivši bubnjar Pips, Chips & Videoclipsa dostojno je zamenio Tigrana. Na mene, koja sam ga prvi put slušala uživo, ostavio vrlo snažan utisak. Odlično se složio sa momcima, a sa bine su odavali utisak kao da godinama sviraju zajedno.

Standardno najveće ovacije bile su uz pesme “Ja volim samo sebe”, “Donna”, “Pinokio”, “Nebo”, “Sexy magazin”, “Ramona” uz koju im se na bini pridružila preslatka mala devojčica, koja se i zove Ramona (u međuvremenu sam saznala da ima 10 godina), koja je zajedno sa Gopcem pozdravila 4 500 ljudi, plesala i proživela momenat koji će verovatno pamtiti ceo život. Saznala sam da je devojčica veliki fan Psihomodo Popa i da joj ovo nije prvi put da se nađe na bini zajedno sa svima njima.

Perje i zlatne konfete koje su se smenjivale sa pesmama, letele su po Šalati i činile da publika konstantno bude u euforiji. U jednom momentu velike lopte-baloni našli su se na bini, a Gobac ih je bacao u oduševljenu publiku koja je pevala i dobacivala se njima po celom parteru. Do tribina, na žalost, ništa od toga nije siglo. Naravno, nije izostala ni vatra koja je povremeno divljala iz onih malih crnih kutija i celom spektaklu dala posebnu čar.  Pored svega toga, najupečatljivije su bile modne kreacije koje je Gobac menjao tokom koncerta. Najveće reakcije izazvala je dugačka roze haljina na volane uz crne štikle sa kaiševima do kolena, koje je obukao, sasvim logično, pred pesmu “Sexy magazin”.

“Totalno sam lud”, “Sve će biti u redu”, “Ako želiš biti”,  “Leteći odred” i “Iste stvari”  bile su pesme koje su zatvorile ovo zaista spektakularno veče. Sve pohvale organizatorima koji su uložili šest meseci vrlo ozbiljnog i studioznog rada da bi 4 500 ljudi ovo veče dugo pamtilo. Ali sva ta organizacija ne bi imala smisla da na bini nije bilo 4 velikana koji istim žarom i istom energijom “praše” kao i prvi dan. Ovo je bio najveći solistički koncert Psihomodo Popa u karijeri kojim su pokazali i dokazali da su jedne od najvećih zvezda u Hrvatskoj, ali i šire. Kako stvari stoje, ovo je samo početak još blistavijih xy godina koje ih čekaju.

I za kraj, veliko hvala na pozivu da ekipa Remix Pressa, kao jedini medij iz Srbije, isprati ovako spektakularan koncert. Želimo vam još mnogo ovakvih koncerata i pre svega….želimo vam zdravlja! Živeli!

Više fotografija pogledajte ovde.

Foto i tekst: Andrea Magazin