PODELI

Koliko košta sreća? Kako se ona meri?

Šta biste uradili kada biste saznali da ste najsrećniji čovek u svojoj zemlji? Kako živeti prosečan život, prosečnih primanja, sa ne mnogo prijatelja i novaca, a biti toliko srećan?

Šta je uopšte sreća? Može li se ona materijalizovati? Ili je bitan samo doživljaj, osećaj, empatija, lično zadovoljstvo… i afirmacija?

Šta biste uradili kada biste dobili račun od 5 000 000 dinara na ime svega doživljenog u životu, a radite pola radnog vremena, imate jednog prijatelja, jedete picu podgrejanu u mikrotalasnoj pećnici i povremeno sebe počastite sladoledom od čokolade i mente, vašim omiljenim ukusima?

Kako platiti račun ako sve materijalne stvari koje posedujete ne vrede ništa, a ne mogu vas ubiti zbog dugovanja niti staviti u izolaciju jer ćete i tu pronaći zrno zadovoljstva i zračak svetlosti?

A šta biste pomislili kada bi vam račun bio uvećan iako ste doživeli i neprijatne trenutke u životu koji su vam slomili srce i ostavili neizbrisivi trag u vama? Možda da ste mazohista ili da iz svega izvlačite samo najbolje?

I šta se dešava kada saznate da račun koji je narastao do neverovatnih 140 000 000 dinara ne može biti izmiren, ali vi i dalje gledate u Mod i njen nestašni pramen kose ili onu orošenu bradu koja se naginje nad vama i objašnjava da je vaša situacija skoro pa bezizlazna?

Svako je kovač svoje sreće. Jonas Karlson je stvorio najsrećnijeg čoveka u Švedskoj.

Da li i vi možete biti kao on?

Nataša Pudar