PODELI

U petak, 11. marta 2016. godine, održan je koncert Ramba Amadeusa u Pozorištu mladih u okviru promocije albuma “Vrh dna”. Publika je napunila pozorišnu salu već oko 20 časova, a muzičko scenski nastup počeo je sa naslovnom pesmom albuma “Vrh dna”. Ono što je privuklo pažnju bili su heklani miljei koji su bili rašireni preko bine, a za koje je Rambo rekao da su “jugoslovenski nostalgičarski artefakti”.
Pošto je na samom početku rekao da za dvadeset, trideset godina karijere ima mnogo pesama i da ga boli duša što je neke morao da izbaci, dominirale su pesme sa novog albuma. Nakon nove pesme “O’ ruk, sad ga lomi” usledila je jedna malo starija, pesma koja govori o našem mentalitetu i o tome kako se zadovoljavamo trenutnim stanjem ma koliko loše bilo “Bolje jedno vruće pivo nego četiri ‘ladna”.

“Privatizova’ “ je pesma sa novog albuma koja takođe prikazuje stanje u našem današnjem društvu u koju je Rambo imrovizovano dodao stihove čuvene “Ne daj se Ines” samo u suprotnom značenju: “Prodaj se Ines, ako niko neće da te kupi, daj se džabe.” “Beton” je pesma za koju nam je pre izvedbe autor ispričao da je napisana za jednu ekološku organizaciju kojoj se nije dopala pa je završila na albumu jer će se njegovoj publici svideti, što je istina. Onda je usledio novi kilo hit. “Duge donje gaće”.

Đuskanje je usledilo sa oduševljenjem novosadske publike, ali iskreno, potpuno originalno bi bilo da je, kada već snima interaktivni spot, ovu pesmu izveo u untercigeru.

Iznenađenje večeri bila je diva domaće džez i soul scene, Beti Đorđević, koja je otpevala dve pesme, “Love me, or leave me” i “Love for sale”. Bilo je lepo videti je ponovo uživo na sceni, a ceo doživljaj upotpunile su klavijature Vojna Dizdara.

Tokom večeri, dobili smo i dve bajke spakovane u jednu, “U cara trojana kozje uši” uz skandiranje “Car je go” kao i o tome da je sada pametno skandirati “kulte ličnosti” umesto imena i prezimena određenih kultnih ličnosti jer se previše često menjaju, pa da ne bi došlo do zabune. Fer je onda, kada se pojavi Rambo umesto:”Rambo care, kupi nam cigare” uzvikivati:”Kulte ličnosti” a tako bi se ispoštovala i Agenda o održivom razvoju.
Lep gest Rambo je učinio na kraju pesme “Karakter”. Kako se u pesmi pominju ličnosti sa karakterom za poštovanje, pored Čaka Norisa, Stivena Sigala, Bate Živojinovića, pomenuo je i Dragana Gagu Nilolića, glumačku veličinu koja je u petak napustila ovozemaljski svet na žalost svih nas.

Kako jedna od Rambovih pesama kaže:”Otiš’o je svak ko valja, neki vani, a neki ka nebu.” Tu pesmu nismo čuli juče, ali se nadamo da je šmeker svetskog glasa sada na boljem mestu. “Muzika” je pesma nakon koje smo zajedničkim snagama otpevali:”Rambo majstore, glasamo za tebe, budi nam predsednik države, Rambo majstore” usledio je bis. (Da li bismo najzad imali pravog Čobana, kada bi se on oprobao u toj ulozi, pitam se, pitam…).

Pored toga što je poznat po kumovanju turbo-folku, u toku sinoćne večeri saznali smo da je krstio još jedan žanr, kako kaže, za krizne situacije,a to je horor sentiš i u tom stilu otpevao je pesmu “Izađite, molim (Variola vera)”.

Na kraju je zaključio:”Lako je kritikovati, treba dati neku perspektivu” i otpevao pesmu “U dupe na vašar”. Pravo u njegovom stilu, zar ne?

Mina Erić