PODELI

Beogradski Irski Festival, čije će se peto izdanje održati od 6. do 22. marta, raspisao je foto konkurs na dve teme: „Beograd koji nestaje” (Ghost-Belgrade) i „Svetlo” (Illumination), a pobednike očekuju vredne nagrade.

Prva tema foto konkursa „Beograd koji nestaje” predstavlja sve ono što, zahvaljujući razvoju grada, polako nestaje ili postoji još samo u tragovima.

Rok za prijem fotografija i kratkih video radova (do 5 minuta dužine) otvoren je do 3. marta. Radovi koji stignu posle naznačenog roka neće biti prikazani žiriju.

Pobednici će biti proglašeni 11. marta, na izložbi fotografija u Kulturnom centru REX u 15h. Glavna nagrada u ovoj kategoriji: GoPro Hero Session kamera.

Druga tema foto konkursa je „Svetlo” (Illumination) i trajaće od 16. marta (sumrak) do 18. marta (zora). Ova kategorija je vezana za sve građevine koje će biti osvetljene zelenom bojom tokom proslave Dana svetog Patrika: Most na Adi, Palata Albanija, hotel Moskva, Glavna pošta, Kanadska ambasada, hotel Park.

Mapu objekata možete pronaći u našoj brošuri. Ukoliko bude još objekata dodato na listu osvetljenih, informacije ćemo objaviti putem Facebook stranice.

Od učesnika tražimo fotografije sa ličnim pečatom kao i kreativne prikaze tog „zelenog” trenutka.

Rok za slanje radova iz ove kategorije je 20. mart. Radovi koji stignu posle naznačenog roka neće biti prikazani žiriju. Pobednici ove kategorije će biti proglašeni na zatvaranju festivala 22. marta. Glavna nagrada u ovoj kategoriji: GoPro Hero Session kamera.

Facebook pobednik (odabir publike) dobija jedno romantično noćenje za dvoje u Smokvici (Molerova ulica, Beograd). Napomena: datum se bira u zavisnosti od slobodnog termina.

Radovi se šalju na adresu info@irishfest.rs, a pristigle fotografije biće objavljene na našoj Facebook stranici (www.facebook.com/BelgradeIrishFestival) i biće omogućeno glasanje za najbolje.

Beogradski Irski Festival foto takmičenje organizuje u saradnji sa kompanijama Comtrade, Refoto i Nikon.

PRAVILA:

Broj radova po učesniku nije ograničen, a svaka fotografija mora u nazivu imati prezime_ime_naziv (na primer: petar_petrovic_beograd_001). Veličina fotografija ne bi trebalo da bude ispod 1600×1200 dpi, a razlog je taj što će nagrađene i pohvaljene fotografije biti odštampane i izložene tokom trajanja festivala. Fotografije koje su obrađene ili izmenjene izvan okvira standardnih korekcija (izrez, podešavanja ekspozicije, kontrasta i zasićenosti boja) neće biti eliminisane, ali će biti prikazane u posebnoj kategoriji sa naznakom „digital art”.

HDR fotografije (nastale od više snimaka) takođe se prihvataju. Način nastanka rada (prema uređaju kojim je snimljen) nema nikakvog uticaja, tako da slobodno možete poslati fotografije i video radove snimljene foto-aparatima, akcionim kamerama, mobilnim telefonima… Žiri će radove ocenjivati prema originalnosti, tehničkom kvalitetu, kompoziciji, opštem utisku, umetničkom pristupu i načinu prikaza odabranog motiva osim u slučaju glasanja putem Facebooka kada nagrada ide autoru čiji rad dobije najveći broj glasova. Odluka žirija je konačna i neće biti naknadnog objašnjavanja statusa pojedinih radova nakon završetka žiriranja.

(Slanjem fotografija na takmičenje slažete se sa tim da BIF može koristi iste u cilju promocije u budućnosti.)

Peto izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koje će se održati od 6. do 22. marta, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture.

Publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, zatim savremeni plesni performans, izložbe, koncerti, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

Na festivalu će nastupiti i održati radionicu čuvena plesačica Jean Butler, a gost festivala biće i David Caffrey, reditelj nove sezone popularne serije “Peaky Blinders” (Birmingemska banda) koja se i kod nas sa uspehom prikazuje.

Ovogodišnji fokus filmskog programa biće irska muzika.

U okviru muzičkog programa koncert će održati kantautor Dylan Tighe (Dilan Taj) koji će se beogradskoj publici predstaviti sa jedinstvenim audio-vizuelnim performansom uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije. Tu je i izložba renomiranog irskog fotografa Conora Fergusona.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.