PODELI

Budući da je redakcija Remix Press portala u prethodnim člancima upoznala čitaoce sa pričama i autorima zastupljenim u prvoj domaćoj novogodišnjoj antologiji strave i užasa, ovaj tekst ispratiće sam proces realizacije, promotivne aktivnosti i motivaciju autora koja se krije ispod kore torte od zgrušane krvi.

Celokupna ideja o zajedničkom, udruženom stvaralaštvu potekla je iz poznanstva i saradnje Borisa Mišića i Saše Robnika. Poznanstva sa ostalim autorima preko socijalnih mreža, foruma i portala, omogućila su im da oforme kružook entuzijasta, starijih i mlađih pesnika i prozaista koji su želeli da daju lični doprinos ovom projektu.

Nakon uspešne saradnje na projektu čiji se rezultati očekuju – pa će o njemu nešto kasnije biti reči – grupa autora odlučila je da čitaocima za novu godinu pokloni deo svog stvaralaštva. Osam autora iz pomenute zajednice odgovorila je na predlog Gorana Segedinca o antologiji novogodišnjih priča strave i užasa (Andrea Baskin, Boris Mišić, Igor Ivanišević, Ivica Milarić, Milka Knežević Ivašković, Radoslav Slavnić, Saša Robnik i Stevan Šarčević).

Najbitniji momenat u konceptu projekta koji je poneo radni naziv „Nešto diše u mojoj torti“, na šaljivi predlog Saše Robnika, odnosi se na to da je antologija trebalo da bude dostupna svima i potpuno besplatna. Upoznati sa prilično surovim okolnostima u domaćem izdavaštvu, kao i sa nepogodnostima štampanja publikacija, autori su se odlučili za eksperimentalni pristup, sve popularniji na zapadu, a polako i u našim čitalačkim krugovima.

Reč je o online izdavaštvu i elektronskom publikovanju sadržaja koje, za razliku od štampanja publikacija, ne zahteva ogroman finansijski ulog, pa je samim tim omogućeno i besplatno preuzimanje proizvoda. Krenuvši od želje da budu čitani, umesto od sanjarenja o spisateljskoj karijeri i novčanoj dobiti, autori su u „Horor Tortu“ uložili samo entuzijazam, slobodno vreme, dobru volju i nešto više od pedesetak hiljada slovnih znakova između kojih su utkali svoju viziju novogodišnjeg masakra. U želji da budu potpuno nezavisni od tradicionalnog izdavaštva, pa samim tim i u mogućnosti da svoje delo podele besplatno, autori su, u fanzinskom i DIY duhu, samostalno realizovali ceo projekat – od pisane reči, preko uredničkog „zahvata“, lekture, korekture, pa sve do korica, marketinga i promotivnih aktivnosti.

Komunicirajući preko interneta, autori su jedni drugima davali sugestije u vezi sa pričama i urednički ih disecirali, a za lekturu su zadužili Andreu Baskin. Goran Segedinac je obavio tehnički deo posla i tekstove zapakovao u PDF format za čitanje na kompjuteru, kao i u elektronske publikacije koje je moguće čitati na mobilnim telefonima i sličnim uređajima. Radoslav Slavnić je dizajnirao naslovnu stranu, po ugledu na plakate horor filmova B produkcije, čiji ga je senzibilitet podsećao na ono što su i sami radili. Upravo zato ovaj projekat ne možemo nazvati knjigom u pravom smislu te reči, već „Horor Tortom“ od raznolikih sastojaka, koju je umesila grupa entuzijasta.

Potpuno samostalno autori su pristupili i marketingu, koristeći mogućnosti koje pruža internet. Vesti o svom projektu raširili su po sajbersvemiru kroz raznolike kampanje na poznatim socijalnim mrežama, forumima, sajtovima i portalima.

Ohrabreni neverovatnim odzivom čitalačke publike i velikim brojem preuzimanja, autori održavaju i tri promocije, u Rumi, Novom Sadu i Subotici, a zakazuju i slične promotivne aktivnosti za januar. Prilikom poseta knjižarama i promotivnim mestima, autori su delili i besplatne primerke svoje torte, na CD-ovima.

Promociju u Rumi, na kojoj su govorili Boris Mišić, Saša Robnik i Radoslav Slavnić, u klubu „Buka podRumom“, ispratilo je i druženje sa mnogobrojnim rumskim pesnicima, strip-crtačima, prozaistima, aforističarima i ilustratorima. Sutradan, u novosadskoj knjižari „Serendipiti“ trojcu od prethodne večeri pridružili su se i Goran Segedinac i Ivica Milarić, koji su govorili kako o nastanku i formi zbirke, tako i o savremenim temama vezanim za pisanje i izdavaštvo i teoriju horor žanra. Poslednja promocija u 2012-oj godini, održana je u Subotici, u knjižari „Plato“, na kojoj su od autora prisutni bili Andrea Baskin, Boris Mišić i Stevan Šarčević.

U budućnosti, autori planiraju realizaciju sličnog projekta, kao i nastavak „Horor Torte“, a dotle vam žele srećne praznike i lep novogodišnji provod!

Autor teksta: Radoslav Slavnić

 

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.