PODELI

 

Posle male pauze, kada je reč o novosadskim nastupima, recitatorska družina Među nama vraća se na scenu. Veče poezije biće održano u Novosadskom pozorištu 12. decembra 2016. godine s početkom od 20 časova. A družina je najavila sledeće:”Na repertoaru se nalaze pesme Mike Antića, Miloša Crnjanskog, Vesne Parun, Mome Kapora i mnogih drugih koje ćemo izvoditi uz pratnju gitare i violine.”
Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na blagajni Novosadskog pozorišta.

Recitatorska družina “Među nama”, nastala je 14. decembra 2011. godine u Novom Sadu. Prva ideja bila je da se napravi grupa koja bi uz pratnju gitare govorila pesme stranih i domaćih pesnika sa ciljem da se publici predstavi poezija na nov i na drugačiji način. Posle dugih priprema i tempiranja datuma, grupa beleži svoj prvi nastup u pubu “Dva psa” (kasnije su to i druga mesta koja podržavaju ovakve projekte: kafe “Pero” i “Kod Crnog bika”, brod “Atina aqua”, Klub kulture “Karom” iz Sremskih Karlovaca, Kabare “Atina”, “Pelikan”, “Gurman” i sl.) u centru Novog Sada, 21. marta 2012. godine, tada još bez imena. Recitatorska družina “Među nama” nastavlja svoj rad na izvođenju pesama poznatih autora, planira i sprovodi saradnju sa mladim neafirmisanim pesnicima koji su voljni da svoj rad predstave publici na ovakav način, kao i da postepeno poveća broj svojih aktivnosti na budućim nastupima. Družina se razvija i postaje veoma popularna na književnoj sceni Novog Sada, gde se, pored podrazumevane publike koju čine studenti i profesori književnosti, širi krug ljudi koji u nastupima družine “Među nama” pronalaze zaboravljene vrednosti u vremenu koje nameće brz način života.

Družina je radila na promocijama knjiga u koji ih je uveo prof. italijanskog jezika, pisac i autor izdavačke kuće Laguna Mario Liguori sa knjigom “Sedam jesenjih priča” (“Sette storie autunnali”), a kasnije i sa knjigom “Prva ljubav”, takođe uvodi goste koji se pojavljuju na nastupima u ambijentu koji traži sve veći broj mesta. Na gostovanju u Šapcu nailazi na zavidnu percepciju koja predstavlja ključni momenat u radu družine za autorski rad i označava početak saradnje sa Kulturnim centrom Šapca. Znatno kasnije počinje saradnju i sa Kulturnim centrom Inđije, a potom održava i veče poezije u Narodnoj biblioteci Srbobrana, Narodnoj biblioteci Apatina i Gradskoj biblioteci Novog Sada gde postaje stalni član u aktivnostima biblioteke. Članovi družine gostuju u emisiji “Biber” Kanala 9, Jutarnjem program RTV Panonija,  kao i u emisiji “Makedonsko sonce” na RTV2, na predlog eminentnih profesora iz oblasti makedonske književnosti i jezika dr Žarka Bošnjakovića i dr Željka Milanovića. Do sada beleži gostovanja u emisijama “Subotom sa vama”, “Leptirov let” i “Vremeplov” na Radiju Novog Sada, a u okviru ove emisije svake subote mogu se čuti pesme u interpretaciji družine.

U poslednje vreme večeri poezije održavaju se u “Cabaret Atina” u samom centru grada. Članovi družine vremenom su se menjali, a trenutno “Među nama” čine Milan Ćosić (gitara, saksofon, klarinet), Kristina Pejanović (violina), Jovana Krstić (govornik) i Nikola Rausavljević (govornik). Družina postaje svojevrsni kult i simbol poezije u Novom Sadu, što pokazuju velika interesovanja publike za nastupe i interesovanja na beogradskoj i novosadskoj književnoj sceni u vidu saradnje sa umetnicima iz oblasti književnosti.