PODELI

Sinoć, u novosadskom klubu Quarter, verne kopije jednog od najznačajnih svetskih bendova današnjice Red Hot Chili Peppers, pred oko 150 fanova ovog benda, u malo manje od dva sata, odsvirali su neke od njihovih najvećih hitova.

Nije lepo što mi sad već to prelazi u naviku, ali kasnila sam i propustila prvih četiri ili pet pesama. Samim tim ne mogu vam reći sa kojom pesmom su otvorili koncert, ali mogu vam reći da sam malte ne sa vrata pri prvom pogledu ka bini pomislila, da je neko hteo da me iznenadi i ne kaže mi gde me vodi, u tih prvih nekoliko minuta bila bih sigurna da su to baš oni, RHCP.

Uhvatila me je neka euforija, nisam bila u prilici da RHCP slušam 2007. kada je bio njihov čuveni koncert u Inđiji zapamćen po mnogo čemu, pa sam rekla sebi “evo, ovo je zamena i to sjajna, pa…uživaj”. Tako je i bilo. Čula sam samo hvalospeve o ovim momcima, ali kopija je uvek kopija pa sam se tako pripremila da ne budem oduševljena. Ali bila sam.

RHCP-WT3

Standardno, novosadska publika bila je prilično stidljiva sve do prvih taktova pesme “Under The Bridge” i zajedno sa brazilskim Anthony Kiedis-om horski pevala od početka do kraja. Ta pesma izazvala je klik u publici, i atmosfera je svakom narednom pesmom postajala sve bolja i bolja. Usledile su “Otherside”, “Californication”, “Snow”, “Higher Ground”, “Give it away” i mnoge druge. U toku koncerta su nam se predstavili ali od svih, ja sam samo zapamtila ime bubnjara Dragana Jovanovića. Kako sam saznala kasnije, njihov standardni bubnjar se razboleo pa je Dragan uskočio kao zamena i odlupao vrhunski 🙂 Pored Dragana, zapamtila sam da je basista iz Portugala, gitarista iz Italije, a pevač je Brazilac po kom se bend i vodi kao brazilski. Sve to je manje bitno od onoga šta su oni pokazali na bini. Bili su zaista sjajni i pored odlične svirke i odličnog zvuka, sve pohvale za maestralno odigrane likove članova RHCPa. Osim što njihovu muziku sviraju u originalu, oni u originalu oponašaju njihove pokrete i njihove gestove. Sem što znamo da to nisu Red Hot Chili Peppersi, ništa drugo sve prisutne sinoć nije razdvajalo od originala.

Andrea Magazin