PODELI

Na zvaničnom nalogu kalifornijskih predvodnika fank-rok pokreta, grupe Red Hot Chilli Peppers, predstavljen je spot za pesmu “Sick Love” sa poslednjeg albuma “The Gateway”, objavljenog ove godine u junu.

Video bi se gotovo mogao okarakterisati i morbidnim, a ukoliko ga interpretiramo donekle otvoreniji za nove koncepte u umetnosti, mogli bismo ga doživeti pre kao drugo lice logičnog dekora sadašnjice, određenije rečeno – kao svojevrstan animirani nadrealizam.

 

U videu pratimo jednu Australijanku koja se seli u Holivud, negde na polovini se (naravno) zaljubljuje u frontmena benda, Entonija Kidisa, a do kraja ga pretvorena u pauka i dekapituje tokom seksualnog akta (a i kako bi drugačije?). Pristalice psihologije bi rekle da se ova simbolika pauka u ovom kontekstu najpre može doživeti kao krvožednost.

Sve ono čega su nam prepune početne strane društvenih mreža a i svakodnevica, Beth Jeans Houghton, koji je režirao i animirao ovaj video, smestio je u nepuna četiri minuta. Od samog početka suočeni smo sa ženom koja ispred televizora jede lošu hranu i sanja velike snove, roditelji koji je ispraćaju u beli svet sa sve uplakanim maramicama u rukama. Čak i oblaci kroz koje ona odleće u novi život su ružičasti, sve dok ne stigne u Holivud gde je dočeka život slavnih. Elitistička druženja sa onima kojima se od preteranog tretiranja i koža, a i mozgovi raspadaju kao pod kiselinom, a na ulicama želudačni sadržaji, iskorišćeni kondomi i ona koja šeta između svega toga sa srcem umesto glave.

Tekst pesme je ispraćen scenama koje posmatramo, pa tako i prikaz pomalo zastrašujućeg nasmejanog klovna je poistovećen sa “mučnim smehom sićušne devojke”, a nakon toga slede scene “zatvorenika perspektive” koji bespogovrno idu u istom pravcu, a zatim ih guta neko veći od njih. Naravno, ništa ne prolazi bez đavola koji joj šapuće na uho, nakon čega vidimo uništavanja i zanemarivanja superheroja (koji su nam potrebni sigurno još od nove ere pa naovamo). A onda i našu protagonistiknju koju guta mašina i pretvara je samo u smesu za još jednu zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Ipak ljubav je ono što je svetla strana i u ovom lošem svetu: kada je sa svojim dragim, sve je pomalo kao u raju, a i to traje dok jedno drugom ne dođu glave. Već pred sam kraj, posmatramo je kako odlazi daleko putem svojih snova na nekom sjajnom vrancu. Dok meteori padaju na zemlju, plastične kese lete posvuda, a gledaocima Mona Liza namiguje svojim sveznajućim vanvremenskim okom.

Suma summarum, još jedan iskarikirani prikaz tereta slave i modernog društva u kojem su se granice slobode pomešale sa neukusom, a sve to donekle i kontroverzno predstavljeno, baš u Čili-Peper stilu. Režiju i ilustrovanje spota potpisuje Beth Jeans Houghton.

Milica Erdevički