PODELI

Basista, pevač i kantautor poreklom iz Kameruna, Richard Bona, konačno će ponovo nastupiti u Beogradu u sklopu Musicology Barcaffe Sessions festivala. Bona će, sa svojim bendom, održati čak dva koncerta u kultnom klubu Bitefartcafe, 10. i 12. marta i otvoriti prolećno izdanje ovog koncertnog serijala.

Fanovi ga nazivaju “afričkim Stingom“, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali je njegov naelektrisan način povezivanja sa publikom, ono što ga zaista definiše kao istinkog muzičara. Njegov vokal, koji koji prkosi naporu, žestoka veština kojom dominira bas gitarom, unikatna moć pisanja pesama i mogućnost da savlada gotovo bilo koji instrument samo posmatrajući, pozicionirali su ga kao jednog od retkih afričkih umetnika koji je stekao nedostižnu reputaciju na svetskom nivou.

Pred dva martovska koncerta u Beogradu prenosimo vam intervju sa ovim nesvakidašnjim muzičarem.

Mnogi vas nazivaju džez muzičarem, ali vaša muzika uključuje toliko različitih muzičkih stilova. Da li prihvatate tu klasifikaciju ili preferirate da stvarate muziku bez da se ograničavate pravcima?

Ja samo stvaram muziku u pravcu gde me srce i um vode. Ne volim da se klasifikujem kao muzičar jedne vrste. Ako se čuje muzika, ja želim da je sviram!

Koje još instrumente svirate pored basa i gitare?

Kao dete sam svirao na balafonu koji sam sam napravio, a danas – saksofon, trubu, klavir, orgulje, perkusije, harmoniku, mbiru..  sviram koji god instrument zamislim.

Koji muzički pravac vas trenutno inspiriše i da li trenutno pripremate novu muziku?

Trenutno radim na jednom flamenko projektu. Očaran sam ciganskom muzikom, oni sviraju sa toliko strasti i to je prelepo.

Sviraćete u Beogradu i Zagrebu za vreme vaše martovske turneje, da li ste ranije nastupali u nekom od ova dva grada i šta od njih očekujete?

Da, u Beogradu sam već nastupao i veoma se radujem da ponovo osetim energiju te publike. Radujem se odlasku u Zagreb i nadam se da i oni umeju da se zabavljaju dok slušaju muziku.

Provešćete tri dana u Beogradu, šta želite da vidite, pojedete i popijete?

Želim da probam lokalnu hranu, da saznam više o kulturi, ali pre svega me interesuje da upoznam neke dobre ljude. Sa njima je sve ukusnije i zanimljivije.

Publika u Srbiji je nestrpljivo čekala vaš naredni koncert. Da li ste znali da imate toliko fanova ovde?

Primetio sam putem društvenih mreća da imam neverovatnu publiku u Srbiji. Osim u Beogradu, nastupao sam pre nekoliko godina i u Novom Sadu. Očigledno sam ostavio dobar utisak, osećam obavezu da ovaj put ne izneverim posetioce vašeg festivala.

Šta pripremate za ovaj koncert, na koji način planirate da prevaziđete tu lestvicu očekivanja?

Za početak ne dolazim sam, već dovodim celu Richard Bona grupu! Ono što sam shvatio kroz vreme jeste da je neophodno da se menjam kako bih stvarao bolju muziku. Svaki grad gde nastupamo ostavi trag na nama, i mi nikada više ne možemo da ponovimo isti koncert. Svaki naredni je drugačiji, kao i naša muzika. Tako da garantujemo potpuno drugačije iskustvo od prethodnih koncerata u Srbiji, i jedva čekamo da zasviramo u klubu Bitef Art Cafe.

Foto: Adam Hart