PODELI

Muzička manifestacija  ARLEMM ušla je u šestu godinu postojanja.  Ako je na početku i bilo onih koji su na ovu umetničko-muzičku manifestaciju gledali u čudu i neverici, danas je takvih sve manje. Sa idejom da se mladima, ali i ostalim slojevima društva približi muzika, ali i prave kulturne vrednosti  ARLEMM privlači sve više posetilaca i polaznika, koji na ostrvo Uski vir u blizini Arilja, dolaze sa željom da se zabave i uživaju u kvalitetnoj muzici (prvi), a (drugi) da uče, usavršavaju se i uče od priznatih i poznatih muzičara. Ove godine muzički sladokusci će imati priliku da vide i čuju Robija Lakatoša, poznatog mađarskog violinistu koji živi u Belgiji, a nastupa širom sveta i Vlatko Stefanovski Trio, kao i mnoge mlade talentovane muzičare iz Srbije i drugih zemalja.

O dešavanjima na šestom ARLEMM–u, organizaciji i učesnicima ekipa portala Ero.rs, čiji vam tekst prenosimo, pričala je sa Milkom Mladenović, članom organizacionog tima manifestacije ARLEMM.

Šta ste pripremili za ovogodišnji šesti  ARLEMM?

Trudimo se da program svake godine unapredujemo i poboljšavamo, kako bismo učesnike i posetioce privlačili kvalitetnim sadržajima. ARLEMM i ove godine pored individualne i grupne nastave u okviru Letnje škole, obuhvata i brojna predavanja, radionice, koncerte. Bilo bi značajno izdvojiti nastup trija Donne di Belgrado, koje ove godine obeležavaju  15  godina zajedničkog rada, kao i Duhovnevečeri – koje su novina, a koje se održavaju u saradnji sa Crkvenom opštinom Arilje, a putem kojih se približavamo samoj suštini manifestacije – širenju pravih, duhovnih i kulturnih vrednosti.

Festivalski dani  i ove godine u Arilje dovode velike muzičke zvezde, a biće i premijerno prikazan film Rzav veliki – remek delo mladih umetnika iz Arilja i okoline.

Ko su muzički gosti ovogodišnjeg  ARLEMM–a?

Manifestaciju će 19. jula na gradskom trgu otvoriti najbolji solisti i kamerni orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije. To su najtalentovanija deca u našoj zemlji i biće lep uzor za drugu decu, učesnike letnje škole. Prvog festivalskog dana, 31. jula na ostrvo Uski vir dolazi Robi Lakatoš, poznati mađarski violinista koji živi u Belgiji, a nastupa širom sveta. Violinista za koga kažu da ima najbrže prste na svetu. Muzika koju svira je spoj umetničke, romske, džez muzike. Verujem da će njegov nastup  biti prava senzacijaza sve posetioce. Drugog dana ARLEMM art festivala, 1. avgusta,  će nastupati Vlatko Stefanovski  Trio, čija je muzika svima dobro poznata.  Jedan veliki umetniki čovek.

Koliko učesnika očekujete ove godine i odakle će oni sve doći? Na kakvim će radionicima moći da učestvuju?

Svake godine imamo veliki broj zaintersovanih polaznika, i često,  nažalost, nismo u mogućnosti da prihvatimo sve njih zbog ograničenosti kapaciteta. Svi koncerti i radionice su potpuno besplatni za posetioce.

Koliko je ARLEMM postao poznata i prepoznatljiva manifestacija, šta vam je najbolji pokazatelj da uspešno radite?

ARLEMM je kao manifestacija u prethodnoj godini odlikovan sa dva priznanja:  Zlatnom plaketom za najbolju manifestaciju u svojoj kategoriji na VII Susretu organizatora manifestacija u Beogradu i Pohvalom za doprinos širenju kulture, od OpštineArilje. Ipak, najveće zadovoljstvo za nas kao organizatore, predstavlja lepa reč saradnika ili posetilaca manifesatcije, u formalnim ali i u neformalnim susretima.

Ceo intervju možete pročitati na sajtu Ero.rs OVDE.

Tekst: M. Hobetko

Foto: Milica Đorđević