PODELI

Verovatno većina vas nikad nije čula za mnoga mesta u Srbiji, a da li ste  čuli za vojvođansko seoce Banatski Sokolac? Mesto koje ima oko 250 stanovnika već deset godina ugošćava ljubitelje muzike jer se tu održava festival Rock Village.

Tokom vikenda ovo mestašce ugostilo je brojne posetioce koji su 22. i 23. avgusta, zajedno sa organizatorima i izvođačima, oživeli banatsku ravnicu. Možda smo malo poremetili mir i svakodnevicu meštana, ali verujem da su već danas komšije iz Banatskog Sokolca počele prepričavanje dešavanja uz kaficu i rakijicu i poređenje sa ranijim godinama. Koliko je meni poznato nije se desio nijedan incident tako da će pričice imati jednu pozitivnu dimenziju.

rock_village_foto_aleksandar_zec

Pred sam festival došlo je do manjih izmena u programu te je još jedan mladi bend dobio priliku da se predstavi, a ujedno i zvanično da otvori ovogodišnje jubilarno izdanje festivala Rock Village, beogradski bend Vizelj. Nakon njih na binu je stupio još jedan bend iz prestonice, Brigand, tokom čijeg nastupa smo i mi stigli na „mesto zločina“. Kao što je moja koleginica Andrea izjavila, a ja se slažem s tim, jako je lepo što su i mladi, a uz to perspektivni i kvalitetni bendovi, dobili šansu da dele binu sa domaćim i regionalnim zvezdama.

Generacija 5, sa Najdom na mestu vokala, podsetila je publiku na svoje stare hitove i potvrdili da „najjači samo opstaju“, dok je nakon njih Hypnotized svirao obrade kafanskih hitova. Ne razumem potrebu da se jedan bend, koji sebe svrstava u rok žanr, bavi ovom tematikom umesto da stvara autorsku muziku, ali nek svako radi ono što misli da mu ide najbolje.

Goblini su nakon njih publici isprali uši od kafanskih pesama svojim hitovima koji su obeležili njihovu dugogodišnju karijeru presekom stanja od devedesetih do poslednjeg albuma „Roba s greškom“. Još jedan odličan nastup, ozbiljno „kidanje“ i dokaz koliko su zreo i kvalitetan bend.

Usledilo je gostovanje regionalnih zvezda, grupe Psihomodo Pop, koja je malo smirila situaciju i strasti u publici nešto drugačijim notama u odnosu na žestoke Gobline. Ovo je svakako još jedan bend koji zaslužuje poštovanje jer su na sceni punih trideset godina i imaju dosta hitova koje publika vrlo dobro zna.

Za kraj prve večeri svirkom za probranu publiku istinsko uživanje priredio je Nikola Vranjković sa svojim pratećim bendom. Od prilično mirnog i sedećeg muziciranja do žestoke završnice prošlo je sat vremena, a čuli smo ukupno devet pesama. Nekako su mi više prijali u intimnoj klupskoj atmosferi kada sam ih slušala prvi put u ovom sastavu, ali s druge strane bilo je pravo zadovoljstvo slušati ih i posmatrati i u ovom okruženju.

NIkola_Vranjkovic_foto_Aleksandar_Zec

Drugi dan bio je dokaz da izgleda nijedan letnji festival ove godine nije zaobišla kiša. Nakon defilea bajkera u 19h program drugog dana počeo je nastupom YU grupe, legendama ne srpskog već jugoslovenskog rokenrola, a koji su mi, dok je padala kiša, rekli da su na svirku namerno krenuli motorima u nadi da iste neće biti.

Nakon njih predstavio se odličan mladi bend iz Vršca, MicroWave. Vrlo zanimljiva ekipa koju, sigurna sam, očekuje i zanimljiva karijera ako budu dovoljno uporni i ozbiljni. Problemi su počeli tokom nastupa sledećeg benda, Irina & Evolution. Nakon nekoliko odsviranih pesama bend je morao da napusti binu zbog ozbiljnog nevremena jer je počeo da duva jak vetar, a kiša je bila sve jača. Kud koji mili moji, sklonismo se svi negde, a vode i blata na sve strane. Nije bilo reči da će program bini trajno prekinut, ali bilo je i onih nestrpljivih koji su otišli kući. Da ni nevreme ne može da pokvari raspoloženje onih najupornijih dokazao je bend Sharks, Snakes & Planes koji je izašao na binu oko 22h i, uz podršku gostiju, krenuo nezvanično da svira , ali su zabavljali sebe i one malobrojne pod suncobranima i ispred bine.

Nakon skoro jednočasovnog prekida programa kiša je stala, bina je očišćenja, a Sharks, Snakes & Planes je sada i zvanično uštekao svoje instrumente u struju. Vrlo ozbiljan bend koji odlično zvuči, a njihovim nastupom završen je rokerski blok druge večeri.

Usledili su Brkovi, folk punk bend iz Zagreba. I na ovaj festival su privukli dosta svoje publike jer je prvi red bio pun mladića koji su, goli do pojasa, iz sveg glasa pevali njihove „narodnjačke“ hitove.

publika_rockvillage_foto_aleksandar_zec

Još jedna regionalna atrakcija na bini Rock Village festivala usledila je nakon Brkova. Dubioza kolektiv „zapalila“ je masu već prvom pesmom, a njihov nastup bio je, čini mi se, najduži tokom ova dva dana. Uz njihove pesme ni obezbeđenje nije moglo mirno da stoji, a gas je dodavao Almir Hasanbegović koji je nekoliko puta silazio s bine na opšte oduševljenje onih koji su stajali u prvim redovima.

Jubilarni deseti Rock Village festival zatvorio je S.A.R.S. koji je sinoć imao i gosta na bini već tokom prve pesme. Počeli su sa „Ti, ti, ti“, a Žare je pozvao frontmena Brkova da im se pridruži jer su sa Shamsom i snimili ovu pesmu. Odsvirali su svoje najpopularnije pesme, uključujući i one koje su se izdvojile sa poslednjeg albuma, a nisu izostavili ni „Buđav lebac“, pesmu koja ih je proslavila.

sars_foto_aleksandar_zec

Na festivalu je postojala još jedna bina, Sound System, gde su muziku puštali DJ-evi, a kako mene interesuje “živa” svirka i kako je ponuda na glavnoj bini bila zaista dobra, nisam proveravala atmosferu u tom delu.

Od utisaka koje nemaju veze s muzičkih delom programa izdvojila bih gostoljubivost meštana, pravi domaćinski odnos prema gostima i vrlo raspoloženo obezbeđenje koje je radilo svoj posao bez demostriranja bespotrebne sile i „moći“ koje im daje natpis na majici.

rockvillage_publika_foto_aleksandar_zec

Organizatorima čestitam na entuzijazmu koji ih ne napušta deset godina i što nalaze načina da ožive ovo malo mesto jednom godišnje, kao i na činjenici da mnogi mladi uzimaju geografsku kartu u ruke da vide kako doći do ovog naselja, pa usput nauče i gde je Vršac, Alibunar i Plandište.

Ukoliko vam moja pisana reč nije dovoljna da zamislite atmosferu ovog festivala pratite emisiju „Bunt“ koja će u nekom od narednih termina emitovati ono što su zabeležili svojom kamerom, a snimke određenih pesama možete pogledati i na youtube kanalu Videokod.

Ivana Jovanović

Foto i video: Aleksandar Zec