PODELI

Vikend FreeDom Art Festivala je rezervisan za specijalne muzičke programe.

U petak, 28. avgusta, od 21 čas, na glavnoj bini ispred Doma omladine Pančevo nastupaju poznata imena domaće muzičke scene – Ničim izazvan, Stereo banana i Zoster, a domaćim snagama pridružiće se i berlinski street bend Hogy, koji svoju inspiraciju pronalazi u putovanjima i upoznavanju sa ljudima i kulturama širom sveta.

Prava poslastica očekuje vas u subotu, na istom mestu i u isto vreme kada će nastupiti super-sastav Trese.Lupa.Udara koji predvodi Koja (Disciplina kičme) i koji je u dobrom delu muzičke kritike prepoznat kao esencija kvalitetnog rokenrol zvuka. Pre njih nastupaju sastavi Bas i stega, Bili Andol i Eva Braun.

Trese.Lupa.Udara je ad-hoc postava, koju čine Koja (Disciplin A Kitschme, ovog puta solo gitara + vokal), Švaba (Električni orgazam, bas + vokal) i Vul (Disciplin A Kitschme, Popečitelji, bubnjevi), uz prateće vokale koje izvode Manja (Disciplin A Kitschme) i Đurđica (The Restless).

Repertoar T.L.U, kako i samo ime kaže, baziran je na Kojinoj muzici (tekst Gorana Gajića) iz filma „Kako je propao rokenrol“, ali ponekad uključuje i srodne rok standarde, kao i glam rok himne.

„Kako je propao rokenrol“ je jugoslovenski omnibus film iz 1989. godine, koji čine tri nezavisna dela: „Od izvora dva putića“, „Nije sve u ljubavi“ (ima nešto i u lovi) i „Ne šalji mi pisma“, čiji su reditelji Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić, a scenaristi su Branko Vukojević, Aleksandar Barišić i Biljana Pajkić. Muziku za film su napisali Vladimir Divljan (Idoli), Srđan Gojković (Električni orgazam) i Dušan Kojić (Disciplina kičme).

Vikend muzički program nastaviće se u dvorani „Apolo”, gde će nemački virzuozi za miksetama – TELEKOLLEGEN doneti originalni berlinski elektro zvuk.

Muzički program:

Petak, 28. avgust
Letnja bašta Doma omladine Pančevo, 21 sat
Koncerti: Ničim izazvan, Stereo banana, Zoster, Hogy

Apolo, 1 sat iza ponoći
After party: TELEKOLLEGEN
Daniel Archut, John Tale, Nikklaas, Sascha Aviar i Toni Haupt

Subota, 29. avgust
Letnja bašta Doma omladine Pančevo, 21 sat
Koncerti: Bas i stega, Bili Andol, Eva Braun, Trese.Lupa.Udara.

Apolo, 1 sat iza ponoći
After party: TELEKOLLEGEN
Daniel Archut, John Tale, Nikklaas, Sascha Aviar i Toni Haupt

Više o FreeDom Festivalu:

FreeDom Art Festival nadilazi stroga žanrovska opredeljenja jer je ideja da se pluralizmom sadržaja i formi unese novi duh u domaću scenu. Zbog toga će ovaj događaj objediniti muziku, film, vizuelne umetnosti, internet, sportski, edukativni program i aktivizam.

Vodeći se glavnim lajtmotivima promovisanja kulture slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem različitih formi umetničkog izražavanja, vrednosti tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim grupama i podizanjem svesti o važnosti prihvatanja različitosti, festival će biti događaj koji zastupa sve vrste sloboda i to kroz dijalog sa publikom i interaktivni pristup.

Pored toga, sve što smo gore napisali ne bi imalo težinu da kritika savremenog sveta nije sastavni deo događaja na FreeDom Fest-u. Kritička forma će podrazumevati stvaranje naše zajedničke, jasne poruke koju putem festivala upućujemo – u njoj će pored već pomenutih biti i vrednosti poput izbora slobodnog puta u svom životu, slobodnog odrastanja, usavršavanja, aktivizma, kao i oblikovanja pozitivne, slobodne, otvorene svesti prema društvu i svom okruženju.