PODELI

U petak, 26. decembra poznati sastav Plejboj, održaće koncert pred beogradskom publikom, u Božidarcu, nakon dugo vremena.

Koncert je bio povod za razgovor o bendu, novim pesmama i planovima za budućnost, koji je kolega Filip vodio sa Romanom Goršekom.

 

 

 

 

Imali ste dugu pauzu nakon koje je usledio povratak u velikom stilu na velikoj bini Belgrade Beer festa. Kakav je osećaj svirati nakon tolike pauze pred zaista mnogo ljudi?

Roman: To je bila odlična prilika da nas čuje toliko ljudi na tako dobrom razglasu i mi smo tu priliku iskoristili verujem. Bili smo od nastanka benda poznati po kvalitenoj svirci tako da je to bio pravi teren za nas.

Da li su nove pesme proizvod novih ideja ili je to nešto što je čekalo godinama da „ugleda svetlost dana“?

Roman: Nove pesme smo sad pravili i odraz su našeg trenutnog osećanja, kako muzički tako i u tekstovima. Shvatili smo da imamo dovoljno godina da mozemo na nešto da ukažemo.  Naravno da pratimo šta se dešava u svetu sa gitarskom muzikom, ali pokušavamo da ispričamo neku našu priču.

Učestvuje li ceo bend u stvaranju novog materijala?

Roman: Uglavnom osnove muzike i teksta donosimo Igor i ja, ali su svi članovi benda ravnopravni u odlučivanju šta i kako da aranžiramo ili odsviramo. Plejboj ima poseban zvuk baš zbog te međusobne energije između članova benda.

Bili ste jedni od izvođača na ovogodišnjem EXIT festivalu. Kakvi su utisci benda i šta ti misliš o ovom festivalu inače?

Roman: Ovo je drugi put da sviramo na main stageu Exita, prvi put je to bilo 2006. godine. Hvala organizatorima na ukazanom poverenju, pošto je Main stage ipak veliki izazov i samo ozbiljni profesionalci mogu tu da se snađu. Inače, EXIT je jedna od retkih manifestacija koja je niz godina  svetski poznata i priznata i većina najpopularnijih svetskih bendova su nezaobilani  na mnogobrojnim binama. Organizacija i sam festival su po najvišim standardima i Exit je jedinstveno i prijatno iskustvo.

Nedavno ste predstavili novi spot „Nije lako“. Koliko je lako ili pak teško snimiti dobar spot koji će preneti poruku pesme i ujedno biti podoban za emitovanje na televiziji?

Roman: Pa nije uopšte lako, ali uz pomoć prijatelja, pre svega Ivana Šijaka koji je snimio i režirao spot, a onda i cele ekipe Miše Stojanovića, Sestara Proković, Anđelije Vujović…sve je moguće.  Mi smo se od prvih spotova koje smo snimali, trudili da to sve ima nekog smisla i sarađivali smo sa vrlo talentovanim umetnicima. Tako da smo i sad uložili veliki trud uz ogromnu pomoć prijatelja sa kojima smo i ranije sarađivali da sve ispadne na nivou predhodnih spotova.

Možemo li u bliskoj budućnosti očekivati još neki video materijal od Plejboja?

Roman: Naravno čim snimimo sledeću pesmu, nastavljamo sa spotovima. A u međuvremenu ćemo postaviti na You tube neke stare spotove i snimke sa nastupa.

Kakvi su vam inače planovi za naredni period? Da li postoje pozivi za svirke u manjim mestima ili ćete se pre fokusirati na letnje festivale?

Roman: Imamo u planu da organizujemo mini turneju po Srbiji, i trenutno pregovaramo o uslovima i mogućnostima da se tako nešto izvede u današnje vreme. Interesovanje postoji samo da stvorimo uslove da se to izvede.

Šta publika može da očekuje u „Božidarcu“ 26. decembra i da li postoji neko očekivanje s vaše strane?

Roman:  Očekujemo da ćemo se svi zajedno dobro provesti i da će pored onih koji znaju kako Plejboji zvuče uživo, biti i neke nove publike. Imaćemo i  goste, to je odličan bend Sinestezija, koji su i otvorili Vračar roks pre par godina. Dugo nismo imali samostalni koncert u Beogradu i radujemo se što ćemo videti puno veselih i nasmejanih ljudi, i imati mogućnost da im odsviramo nove pesme, kao i neke stare koje dugo nismo izvodili uživo.

Filip Stefanović

Foto:  Aleksandar Branković