PODELI

Nedelja, nema ni devet časova uveče, a u Kineskoj četvrti ispred SKCNS Fabrike red koji se odužio do ulice. Rundek i Ekipa rasprodali su i ovaj koncert kako je to bilo i dan ranije.

Iako je početak bio najavljen za 21h, kasnio je, što je negde bilo i očekivano, dok je sa druge strane publika, verujem, došla na vreme kako bi zauzela što bolju poziciju jer je Fabrika bila krcata. Oko 21.40h Rundek je sa Ekipom izašao na binu i izazvao veliki aplauz.

Odličnu šestočlanu Ekipu čine: Roko Crnić na bas gitari, Silvio Bočić (bubanj, gitara), Miro Manojlović (udaraljke), Igor Pavlica (truba), i Ana Kovačić (saksofon, sintisajzer).

Uvod je bio zaista fantastičan. Započeo je pesmom „Tamni jorgovan“, lepršavom i veselom i nekako nam dao krila kao anđelima u pesmi, ali nije tako i nastavio, bar ne odmah. Usledio je jedan školski čas novijih pesama sa duplog EP izdanja „Brisani prostor“, čak šest. „Brisani prostor“ izašao je one godine koju ne volimo da pominjemo, 2020, kada je sve stalo te nije bilo susreta uživo, ni mogućnosti da se oseti duša ovih pesama, tajnovite niti koje se prepliću kroz stihove…

Publika ih definitivno još uvek nije „svarila“ i malo ih je ignorisala te se atmosfera pretvorila u „jedvačekanje“ opusa Haustora, kao i prvih samostalnih koraka u karijeri velikog Darka Rundeka, pesama duboko usađenih u srca i duše svih prisutnih. No, umetnik poput  njega mora evoluirati i stvarati dela u skladu sa svojim iskustvom, godinama i trenutnim inspiracijama te se iskreno nadam da će i neke od ovih pesama biti jednog dana tretirane kao „Sejmeni“ koji su prvi iskoračili pred „jedvačekače“.

Onda je usledila euforija koju svaki umetnik može da poželi na svom nastupu. Pevanje u glas, osmesi, dugi aplauzi, ovacije, ruke u vazduhu… Ukratko – usledila je atmosfera koja se teško može opisati rečima ukoliko niste bili prisutni nekoj sličnoj sceni, zato su mnogi od nas po koji momenat zabeležili u vidu snimaka ili prenosili uživo preko Instagrama za prijatelje koji nisu bili u mogućnosti da dođu. Ukrali smo momente od zaborava, ne zamerite.

„Ay Carmela“ potpalila je pravu vatru u Fabrici i sve do Apokalipsa ta vatra se samo razbuktavala i nema te vode koja je mogla da ugasi „požar“ aplauza kako bi se Rundek i Ekipa vratili na bis. Njihov povratak najavio je „Šejn“ dok smo se obmotani „Šalom od svile“ ove divne noći rastali do nekog novog susreta.

Mi se srećemo ponovo na Arsenal festu, a vi možda i pre nas na Paliću 19. juna. U Nišu su dan posle završetka  Arsenala, 3. jula u Banovini.

Spisak pesama:

 1. Tamni jorgovan
 2. Zovu te
 3. Ko duh
 4. Tko su svi ti ljudi
 5. Novčić za sreću
 6. Mila
 7. Grane smo na vjetru
 8. Kuba
 9. New World
 10. Sejmeni
 11. Ay Carmela
 12. Revolucija
 13. Ruke
 14. Uzalud pitaš
 15. TV-MAN
 16. Ena
 17. Bi mogo da mogu
 18. Apocalypso

Bis

 1. Šejn
 2. Šal od svile

Tekst: Ivana Jovanović

Foto: Marina Pešić