PODELI

Jedna od najodvažnijih ženskih pojava domaće rep scene, Ivana Rašić aka Sajsi MC, „zapalila” je u nedelju uveče novosadsku „Gerilu” i jednočasovnim nastupom, upriličenom u okviru dočeka Nove 7527. godine, održala lekciju iz energičnosti i performansa. Da li su njeni kontroverzni tekstovi, umeće repovanja ili atraktivni scenski nastupi i pojava popunili klub – ne znam, ali je sigurno da je bilo od svega pomalo za svakoga.

Iako zakazan u 23.00 h, nastup je kasnio sa početkom dvadesetak minuta. „Gerilcima” to, izgleda, nije smetalo nimalo; dobra atmosfera i dobar muzički odabir dj-a nadomestili su kašnjenje. Možda smo, ali samo možda, mi koji smo nestrpljivo čekali početak onoga zbog čega smo se okupili, i primetili Ivanu koja se, sa sestrom Tijanom sa kojom nastupa, neometano i neprimetno prošetala (Sajsi bi prodefilovala, a Ivana prošetala) kroz lokal pola sata pre zakazanog početka.

Od ležernog Ivaninog hoda kroz masu koja se, do početka nastupa, „zgusnula” ispred bine, pa do nadrkanog hodanja MC Sajsi po bini (svi koji se razumeju i slušaju Sajsi shvatiće ovo kao aluziju a ne kao provokaciju), vreme je brzo prošlo, a onda je usledela energična bomba. Prvi se na sceni pojavio DJ Bko, u čijoj je saradnji Sajsi MC uradila poslednji album, pa Tijana, prateći vokal koja sve više dobija „pevačkih” deonica u pesmama, i na kraju Sajsi, zvezda večeri. Nije potrebno pisati o tome sa kolikim su ovacijama dočekani, jer njih su i došli slušati i gledati.

Fanovi su snimali i fotografisali od samog početka, čak i kasnije u onim najžustrijim i najživljim trenucima kad vas ritam i energija ponesu na đuskanje, a pesma bude „baš ona vaša”. Bilo je skoro nemoguće prići bini jer, iako je u „poslednjim redovima” bilo sasvim dovoljno mesta za neometano uživanje u nastupu, najveći fanovi su se tiskali što bliže, da bolje i vide i čuju. A fanovi- šarenolikog i godišta i pola. Zanimljiva je činjenica da su klinci, klinke, sve one Tifani, žute bundice i roze tašnice o kojima Sajsi peva, zaobišli sinoćnu svirku. Znači, Sajsi, radiš dobru stvar!

Počevši sa pesmama „Znam šta ste hteli” i „Denserke” sa poslednjeg albuma „Rad, rad i samo bleja” (2018), atmosferu su doveli do usijanja već posle nekoliko otpevanih pesma kad se uz „Došla sam da dam” masa opustila i „poludela”. Izbor pesama je bio takav da smo mogli čuti naizmenično pesme sa novog albuma, među kojima su bile i „Bunda na plaži”, „Nesanica” i „Clap clap”, i starije hitove poput „Antifa kučke” i (malo mlađa) „Papa”.

„Nesanicom” su malo spustili atmosferu nakon uzavrele uz „Došla sam da dam”, pa su u istom ritmu nastavili sa „Hakerkom i fakerkom” u kojoj je kao glavni vokal u prvom planu bila Tijana, zasluženo, jer joj vokalne sposobnosti dozvoljavaju tu ulogu. Uz „Kod tvoje devojke” i tekst „da li znaš da te volim više nego on” dočekali smo i 7527. godinu, dobili čestitku sa bine, pa u novu godinu ušli uz pesmu „Redaljka” i „ko o čemu, mi o poštenju”. O ukusima i tekstovima se ne raspravlja, ali svi prisutni su se složili u jednom- Sajsi, radiš dobru stvar!

„Seksi bot” je doveo atmosferu do usijanja, a uz „Lokal beogradizam” publika je i „propevala”. Starijim hitovima koji su usledili, „Pokvarenica” i „Nadrkano hodanje”, održali su atmosfersku usijanost, a dj je sa „Clap clap” briljirao i dao pečat na performans kome smo prisustvovali.

S obzirom na to da publici nikada nije dovoljno dobre svirke, pozivali su na bis na koji su se i vratili i izveli „Roze tašnu”- numeru rađenu u saradnji sa Damjanom, sa kojim je davne 2011. godine, na svoj tekst, Sajsi snimila pesmu „Mama” koja ju je lansirala u sazvežđe prepoznatljivih hip-hop izvođača.

Veče je završeno upućenim nam rečima da se više ne ljuti na nas. Ne znam, Sajsi, zbog čega bi bila ljuta- možda zbog velike pauze u nastupima u Novom Sadu ili iz nekog drugog razloga, ali svima nam je drago zbog prijatno provedene večeri i muzičkom spektaklu. Da je bio spektakl- bio je; spektakl je kada se, u živom nastupu, usklade jedan dj, jedna reperka, jedna pevačica, i dve (sudeći po muškom delu publike i reakcijama) atraktivne ženske pojave. O tekstovima smo rekli da se ne raspravlja, ali i oni su, jednom rečju- spektakularni.

Bila ona nadrkana denserka, hakerka, fakerka, darkerka, svetica, moćna starletica ili influenserka, estradna umetnica, underground umetnica, Ivana je sinoć dokazala da je, prvenstveno, kraljica hip-hopa dostojna MC-ja u svom imenu. Svakom ozbiljnom reperu ova titula mnogo znači. Ja je dodeljujem Ivani Rašić.

Tekst i foto: Nataša Pudar