PODELI

Desetog dana meseca januara 2016. godine preminuo je svetski poznati muzički umetnik David Bowie, a krajem meseca maja – glavni grad Bosne i Hercegovine odaće počast ikoni tako što će otkriti mural njemu u čast, i to najveći na svetu.

Ideju i želju za odlaskom na koncert Davida Bowieja, zamenila je želja da mu se poseti grob. Ali kako je Bowie kremiran, a njegov pepeo rasut na Baliju – Vedad Trbonja odlučio je sakupiti grupu istomišljenika, i napraviti mesto susreta svih fanova britanskog umetnika u Sarajevu, koje će igrom slučaja biti najveći mural pevača na svetu.

U proces razrade i realizacije ideje vrlo brzo se uključio Enis Čišić, Marvelov crtač stripova sa adresom u Sarajevu, Zoran Herceg – grafički dizajner i realizator izrade murala, Aleksandar Brezar, novinar sa adresom u SAD-u, Adnan Čomor, uz Borisa Brkana, Borisa Stapića, Mensura Demira i nekolicinu kreativnih ljudi iz Sarajeva, ideju o izradi murala Davida Bowieja priveli su skoro kraju, a datum svečanog otkrivanja spomenika Davidu Bowieju biće poznat uskoro.

Zbog veličine samog projekta, za koji su bile potrebne brojne dozvole, finansijska sredstva, i brojne prepreke koje su usporavale sam proces izrade, realizatori su odlučili lokaciju još uvijek sačuvati tajnom, a koja će u narednim danima simbolično biti preimenovana u Trg Davida Bowiea.

Bowie mural SA

Ono što sad za sada smemo reći, jeste će se Sarajevo moći pohvaliti najvećim muralom Davida Bowieja na svetu, veličine 13×10.5 metara (a verujte, ima ih mnogo širom sveta), te će sama ceremonija otkrivanja murala biti popraćena brojnim popratnim dešavanjima, o kojima će detaljnije informacije biti poznate uskoro.

Ono što je još važnije, mural Davida Bowieja u Sarajevu nije kopija slavne fotografije pevača, nego autorsko delo i vizija nacrtana rukom Enisa Čišića, te prenesena na zid kistom i farbom Zorana Hercega i nekolicine studenata Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu.

Bitno je istaći da sam mural kao mural neće biti kraj dešavanjima na odabranoj lokaciji, nego će bti samo početak serije događaja kojima će se Sarajevo nakloniti jednom od najvećih muzičara koji je ikada hodao planetom Zemljom.

Izvor: ba.n1info.com