PODELI

Nesvakidašnji je čin promeniti svoje prezime i staviti ime benda za porodično ime.

Upravo je to uradio Sasho, pevač makedonskog benda Parketi.

Parketi su nedavno izdali novi album i objavili video singl kojim poručuju da im je „puk’o film“. Kakva je pozadina cele priče pročitajte u narednim redovima.

 

 

 

Remix: Kako je formiran bend i koja je bila prvobitna ideja?

Sasho Parket: Formiran je iz jedne veike ljubavim prema čistom i iskrenom rokenrolu i patnji koja je dolazila gledajući previše sranja na televiziji koja su nas ubijala u pojam. Nismo mogli da izdržimo tu dosadnu takozvanu zabavnu muziku koja je početkom devedesetih servirana na domaćim tv programima. Počeli smo sa radom uporedo sa Seattle ekspanzijom i celom tom grunge scenom. To nam je bio veliki motiv da postanemo svetski bend i damo svoj doprinos rokenrol muzici.

Remix: Kako je izgledalo Vaše probijanje na muzičkoj sceni, s obzirom da ste iz manjeg mesta?

Sasho Parket: Počeli smo nastupima na Rock festu koji se održavao u Skoplju, što je nakon dve godine rezultiralo time da smo bili poznati u underground krugovima, a već 1994. smo bili predgrupa Psihomodo Popu na njihova dva koncerta u Skoplju i imali priliku da se družimo sa svojim idolima iz mladosti. Tada je naša najpoznatija pesma bila koja u grupom prevodu zvuči malo glupo – “Jebem ti baku leteći”, a bila je sastavljena isključivo od psovki, ali na simpatičan način. Iz tog vremena ostala je rokenrol balada “Bal”, koju ljudi i dan danas puno vole. Malo kasnije, 1995. objavili smo album koji uživa kultni status na makedonskoj punk rock sceni. Sve do 2008. godine ostali smo u tim nekim krugovima i nismo zarađivali puno, pa smo morali da radimo i druge poslove, na žalost.

Remix: Koja vrsta nastupa vam je draža: pank-rok nastup ili pozorište sa pojačalima?

Sasho Parket: Uvek više želimo nastupe sa velikom binom, gde publika može da pravi “pogo. Pozorište nije naša opcija. Možda za neki unplugged ili acoustic ili tako nešto. Exitov Fusion stage je, recimo, ono što Parketi najviše vole.

Remix: Da li biste neki nastup izdvojili i po čemu?

Sasho Parket: Možda pomenuti nastup sa Psihomodo Popom, a takođe bih izdvojio i koncert na kome smo bili predgrupa svetskom bendu Bloodhound gang. Zatim ohridski Alarm festival 2002. godine, nešto slično kao Exit u Novom Sadu, sviralo je puno poznatih imena. Posle tog nastupa bubnjar UK Subs, koji su isto tada nastupili, posle naše svirke došao je i rekao nam: I enjoy in youre fukcing show, a nakon toga smo se opili svi zajedno.

Remix: Da li ste se ugledali na neki poznati bend i koliki su uticaji tih bendova na Vaš rad?

Sasho Parket: Pa svakako najviše ličimo na Ramones, pošto nismo neki veliki svirači da imitiramo bendove poput Red Hot Chili Peppers ili RATM. Mi smo najviše old scholl rockanroll rockabilly tipovi, ali kao bend ipak pokušavamo da pariramo vremenu u kome živimo. Mi smo avangardan bend iz jednog malog grada zvanog Bitolj i volimo sve što je lepo u rokenrol muzici.

Remix: Kakva su Vaša očekivanja od novog albuma, s obzirom da je predstavljen kao prekretnica u radu benda?

Sasho Parket: U početku je bio najavljen kao poslednji album, kao kraj naše karijere pošto smo stvarno osetili da više ne ide i da je najbolje da ovako, recimo, jednim solidnom albumu stavimo tačku na karijeru. Ali je igrom slučaja ispalo da smo zanimljivi publici u ostalim ex-YU republikama, pa nam je to dalo malu nadu i to nas održava. Naša očekivanja su da možda, ali možda neko vidi da imamo nešto talenta i krenemo punom silom iz početka u nove avanture.

Remix: Nakon gledanja novog spota nameće se pitanje budžeta za isti. Koliki je budžet bio i da li vam je zaista, kako ime pesme kaže, puk’o film?

Sasho Parket: Budžet za spot nije postojao, pravio sam ga ja lično. Inače se bavim fotografijom i imam jedan prosečni digitalac sa kojim sam pravio te fotke. Na YouTube-u sam naučio kako da sve to izmontiram, i ne zezam se kad kažem da pre ovoga spota nikada nisam radio video, ali toliko mi se svidela pesma da sam možda čitavih mesec dana radio na spotu. Jedna po jedna fotografija, prvo u Photoshopu pa onda u Premieru. Film nam je i te kako puk’o! Nažalost, svima je puk’o film, ovo su zajebana vremena i nije nikome lako.

Remix: Kakav je plan za dalje i hoćemo li vas videti uskoro u Srbiji možda?

Sasho Parket: Iskreno, planove i imamo i nemamo. Jedino ako sudbina ili kosmos ili karma nam se nasmeši ili ako Bog da, mi bi to najiskrenije voleli, ali nije to baš ako. Sada upravo snimamo pesmu na srpskom i teško je postići tu energiju i dobru emociju kada pevaš na jeziku koji ne govoriš svakog dana. Dodatni problem je što mi pevamo na lokalnom bitoljskom dijalektu i to dodano otežava. Lakše bi nam bilo na engleskom, recimo, ali to svi sada rade. Pokušaćemo, daćemo sve od sebe da to ispadne kvalitetno, ako ne uspe ništa onda. Kažu, kad ideš u lov onda lovi nosoroga i ako ne uspeš nije sramota. Nadam se da ćete nas videti uskoro.

Remix: Hvala Vam mnogo na izdvojenom vremenu. Želimo Vam uspešnu promociju albuma. 🙂

Sasho Parket: Hvala vama što ste nas ljubazno intervjuisali, a mi smo “nepoznati i jadni” rokenrol bend zvani Parketi iz Bitolja grada. 🙂

Stefan Nedeljković

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.