PODELI

Seasplash festival, čije će se 16. izdanje održati od 19. do 22. jula na tvrđavi Punta Christo pored Pule upravo je dodao 30 novih imena na dugačak spisak izvođača, ali i otkrio koncept ovogodišnjeg festivala.

Seasplash festival jedan je od pokretača hrvatske nezavisne scene, inspirirane sound system kulturom i bass muzikom, i u kontinuitetu učestvuje u njenom nadograđivanju, negovanju i promoviranju.

“Nova era” je zakulisni koncept ovogodišnjeg, 16. izdanja, koji se nametnuo usled premijernih nastupa niza izvođača koje Seasplash festival predstavlja ove godine, predviđajući da bi, barem neki od njih, mogli kvalitetno doprinositi kreativnosti domaće, regionalne i međunarodne scene u danima koji dolaze.

Kao predvodnik drugog talasa izvođača Seasplash festivala 2018, na tvrđavu se prvi put penje Navigator MC, veteran globalnog jungle pokreta s više od 30 godina muzičkog iskustva. Navigator je izvođač koji svojom energijom, MC veštinom i mudrim tekstovima na bini može dirigirati i najvećim mnoštvom. Navigator je svoj glas “posuđivao” bendovima poput Asian Dub Foundation-a i Freestylers-a, a na bini Seasplasha će mu se ovaj put pridružiti Filip Motovunski, jedan od najznačajnijih hrvatskih drum and bass, jungle i hip hop DJ-a, ujedno i stalni gost festivala.

Još jedni stalni gosti festivala Digitron Sound System, prvi i najpoznatiji sound system u Hrvatskoj, na festivalu će proslaviti 10 godina postojanja. Prepoznatljivi su po žestokim zvukovima iz ručno rađenih zvučnih kutija, te mešavini različitih muzičkih smerova, od elektronike do organske dub muzike.

Sličan put, od građenja vlastitog sound systema, do predvodnika scene u rodnom gradu Bolzanu, prešli su i italijanski duo Wicked & Bonny. Bez pravila u muzici i s oštrim dabovima u digitalno-analognom stilu, svestranih vokala s puno duše, sirena i live efekata idealni su za letno festivalsko druženje.

Vojko V, vlasnik najvećeg rap hita u 2018. godini, sudeći po kritikama možda i najboljeg hip-hop albuma, jednostavno nazvanog “Vojko” stiže na Seasplash. Splitski reper i muzički producent poznat po svom radu u bendovima Dječaci i Kiša Metaka u zadnje vreme oduševljava novim singlovima u njemu svojstvenom rap stilu i jedinstvenih tema.

Iz Corka iz Irske u Pulu stiže Revelation Sound System koji preko dve decenije promovišu svesnu muziku i heavy roots zvuk uz celi spektar zvučnika i bass kutija koje ćete itekako čuti, ali i osetiti.

Još jedna domaće-strana, MC i DJ kombinacija dolazi u glasu Joea Rayguna, te zvuku 207. Joe Raygun je vešti britanski dubstep i drum and bass MC koji se na svakom nastupu pojavi s mnoštvom zanimljivih misli, koje iznosi uz isključivo pozitivnu energiju. Zvukovno će ga pratiti 207 iz Pule, možda i najviši dubstep DJ i producent u svetu, koji konstantno izdaje za velike izdavačke kuće tog žanra.

Uz navedene, na uvek zanimljivu Seasplash listu koja predstavljaja širok spektar muzičkih ukusa, s naglaskom na bass muziku i soundsystem kulturu, pristiže još više od 20 izvođača, a o svima detaljnije na ovom linku.

Festivalske ulaznice za Seasplash festival mogu se naći na ovom linku ili u svim Entrio sistemima i prodajnim mestima. Uz festivalsku ulaznicu Seasplash festivala kamp je besplatan.

Od nedavno je u prodaji i posebna pogodnost festivala – grupna ulaznica po principu plati četiri ulaznice, uzmi pet, koja uključuje četiri dana i noći festivalskog programa te besplatno kampovanje za grupu prijatelja.