PODELI

Danas nam iz tabora Seasplash festivala stižu sveže i velike vesti. Seasplash će se ove godine prvi put održati na sasvim novoj lokaciji – plaži Martinska kod Šibenika. Uz to organizatori najavljuju i prva tri headlinera festivala, još uvek vrlo aktivne, prave legende duba i reggaea: Lee “Scratch” Perry, Scientist i Mad Professor.

Lee “Scratch” Perry, jamajkanska ikona, muzički producent i revolucionar s pravom nosi epitet jednog od najdugotrajnijih i najoriginalnijih reggae producenata i izvođača svih vremena. Godine 2003. Perry je osvojio Grammyja za najbolji reggae album, 2004. godine Rolling Stone je dodao Perryja na popis najvećih umetnika svih vremena, a u svojoj 80. godini života prvi put će nastupiti na Seasplash festivalu. Bob Marley, The Wailers, The Clash, Bestie Boys, Max Romeo, Adrian Sherwood samo su neka od imena s kojima je sarađivao.

Karijera Lee Scratch Perryja već je započinjala je 1960-tih kada se rodio sledeći headliner Seasplash festivala. Hopeton Brown, poznatiji kao Scientis do sada je izdao preko 50 izdanja pod svojim imenom, a broj onih na kojima je sarađivao kao inženjer zvuka nemoguće je prebrojati. Barrington Levy, Dona Carlos, Eek A Mouse, Juniora Reid, Yellowmaa, Gladiatorse i Israel Vibration samoo su neki od njih. Sve je počelo kasnih 70-ih, kada je Hopeton pod mentorstvom samog oca dub muzike King Tubbyja, ispekao zanat. Svojim pristupom i idejama toliko je oduševio Tubbyja da ovaj izgovara legendarne riječi “Damn, this little boy must be a scientist!”. Ostalo je istorija, a sada ga možete prvi put gledati na Seasplash festivalu.

Nakon prošlogodišnjeg nastupa za pamćenje, ingeniozni dub producent Mad Professor vraća se na Seasplash festival. Do ranih 90-ih, Mad Professor i njegov Ariwa Studio dosegli su legendaran status, s preko sto izdatih albuma, turnejama po celom svetu i saradnjama s brojnim zvezdama (Depeche Mode, Jamiroquai, Beastie Boys). Njegovoj popularnosti pomogao je svakako Professorov remiks drugog albuma Massive Attacka Protection: No Protection. U novom milenijumu, s već preko 200 izdanih albuma, Ariwa gradi i svoj soundsystem, s kojim putuje po svetu, klubovima i festivalima.

Festivalske ulaznice Super ranograbilice su rasprodate, a u prodaji su trenutno festivalske ulaznice po pretprodajnoj ceni od 249 kuna za Hrvatsku i ex-Yu zemlje. Festivalske ulaznice mogu se kupiti putem web stranice PDV ili u Entrio sustavu.