PODELI

U okviru ciklusa Savremeni muzički dokumentarci u Domu kulture Studentski grad u četvrtak 28. 11. u 20:00 će biti prikazan film “Berlin” Džulijana Šnabela iz 2007. u znak sećanja na Lu Rida. Uvodnu reč daće Mićun Ristić, a ulaz je slobodan.

Džulijan Šnabel je tokom osamdesetih za mnoge bio iritantan kao samoproklamovana zvezda njujorške likovne scene, ipak, tokom devedesetih, a naročito u zadnjoj deceniji, stvorio je zanimljiv i respektabilan filmski opus. Koncertni snimci najčešće ne obiluju bogatstvom vizuelnog izraza, ali je Šnabel u ovom filmu uspeo da ostvari upečatljivu vizuelnu estetiku koja nije sama sebi svrha, već se savršeno uklapa sa dinamikom samog koncertnog nastupa.

Lu Ridov Berlin je remek delo rok’n’rola koje je to postalo s vremenom, posebno imajući u vidu da je album naišao na nepodeljene negativne kritike kada se pojavio. Lu Rid je, ispostaviće se, u svojim poznim godinama bio mnogo upečatljiviji pred kamerama nego u vreme nastanka albuma Berlin, 1973. Nakon više od trideset godina, dok svira numere sa ovog albuma, on odaje utisak razbesnelog i do krajnosti odlučnog muzičara koji se svakoj pesmi predaje u celosti. Na njegovom ostarelom licu se može primetiti iznurenost, ali ne i poraz, dok nas nepatvoreni „bit“ stihovi sa albuma Berlin podsećaju da, u svom najboljem izdanju, rok muzika poseduje moć da odnese bol i patnju i pretvori ih u nešto lepo, lišeno sentimentalnosti i lažne ushićenosti.