PODELI

Tvrđavom Punta Christo pored Pule četiri je dana, od četvrtka 28. do nedelje 31. avgusta, trajao Dimensions festival, koji tri godine za redom predstavlja muzičare inovativnog i raznolikog elektronskog zvuka.

Sedam hiljada posetilaca iz više od pedeset zemalja sveta uživalo je u izvođenjima dvestotinjak muzičara koji su se rasporedili na jedanaest maštovito postavljenih i uređenih bina.

 

Tvrđava Punta Christo i okolni brijunski arhipelag bili su u milosti fantastičnog sunčanog vremena, što je posebno pogodovalo ugodnim vožnjama rasplesanih party brodova kojih je na Dimensions festivalu isplovilo čak tridesetak. Kiša je u nedelju samo nakratko prekinula festival, što je dovelo do otkazivanja nekoliko nastupa, ali nije sprečilo okupljene da plesom isprate festival.

Najavljivani favoriti festivala opravdali su poverenje i oduševili posetioce: nežni kvartet Warpaint i jazzy-soul veteran Roy Ayers zagrejali su tek okupljene posetioce prvog dana festivala, berlinski maestro Marcel Dettmann bio je na usluzi ljubiteljima tvrđeg techna, miljenici eklektičnih melodija plesali su kako je Gilles Peterson svirao, a poštovaoci vrhunskih ženskih vokala radovali su se izvedbama Fatime i Kelele.

Petak će publici ostati u sećanju po nastupu engleskog producenta i pijaniste Jona Hopkinsa, poznatog po suradnji s Brianom Enoom i bendom Coldplay te snažnom i divnom glasu pevačice Fatime.

Subotnji nastupi Moodymanna, američkog producenta čiji je istoimeni album izašao početkom ove godine, i Andrewa Ashonga ubrajaju se među apsolutne festivalske vrhunce. Isto takav je bio i energičnan DJ set tandema Jackmastera i Onemana koji su do savršenstva doveli glavnu festivalsku binu s disco-dance-house hitovima. Porciju garagea, junglea, hip hopa i trip hopa festivalu su servirali Goldie i predstavnici Hyperdub etikete.

Nedeljni nastupi electro zvezda Juana Atkinsa, Moritza Von Oswalda, Aux 88-a i Underground Resistancea otkazani su zbog nevremena te njime uzrokovanih tehničkih poteškoća.

Dimensions2

Zadnji dani Dimensions festivala ujedno su i posljednji dani pripreme sedmog Outlook festivala koji počinje u četvrtak 4. septembra i traje do nedjelje 7. septembra. Najveći evropski festival bass muzike i soundsystem kulture će na tvrđavu Punta Christo, okolne bine i festivalski kamp privući zavidnih trinaest hiljada međunarodnih posetioca koje će zabavljati tristotinjak izvođača. Osim na dvanaest bina, u muzici će se uživati i na četrdesetak zabava na brodovima. Festivalski line-up predvode hip hop maestro DJ Premier, trip hoper Daddy G, reggae, dancehall i jungle predstavnici Barrington Levy, Congo Natty te Zed Bias, Boddika, David Rodigan, dubstep duo Digital Mystikz koji čine Mala i Coki, Phaeleh, Funkineven, Eliphino, Kutmah i mnogi drugi.

Prvo hrvatsko gostovanje velike hip hop i soul dive Ms. Lauryn Hill u atraktivnoj pulskoj Areni danas, u sredu 3. septembra dostojno će najaviti Outlook festival. Uz Ms. Hill nastupit će Fatima, Andrew Ashong i Submotion Orchestra. Vrata pulske Arene otvaraju se u sredu u 19 sati, a poznata je i satnica koncerta: Submotion Orchestra (20.00 – 21.00), Andrew Ashong (22.15 – 22.50), Fatima (23.05 – 23.40), Ms. Lauryn Hill (00.20 – 01.40).

Ulaznice za koncert otvaranja Outlook festivala po povoljnijoj ceni od 350 kuna moguće je nabaviti putem Entria na adresi www.entrio.hr i preko Pozitivnog ritma, kao i festivalsku ulaznicu od 750 kuna.